Tviler på at Oslos sykehjem i Altea blir bygget

...for kommunen ønsker å bevare giganttomten som en grønn lunge.  

Terje Aspdahl

Publisert 18. juni 2009 06:58

ALTEA

Ordfører i Altea, Andrés Ripoll, levner Oslo kommune lite håp om å få bygget det planlagte sykehjemmet utenfor Altea.

 – Prosjektet er planlagt på ikke-bebyggelig grunn. Som det fremgår av navnet, utgjør dette grunn man ønsker å beskytte fra utbyggingsprosessen, skriver Ripoll i et brev til Oslos ordfører Fabian Stang.

Les også: Nekter å oppgi kostnader for sykehjemsfiaskoen

Aften skriver at Altea-ordføreren mener problemet kunne vært løst dersom Oslo kommune hadde kjøpt en tomt regulert for bygging i stedet for å bruke 3,8 millioner kroner på et vernet område. Altea har ikke noe ønske om å tillate at det bygges et 5136 kvadratmeter stort sykehjem på et område som er en av de få grønne lungene man har igjen i Altea – på Montemolar-høyden.

Det er et argument Oslo kommune ikke kjøper.

– Vi har stor forståelse for at Altea vil beskytte sitt grøntområde. Men da er det rart at dette argumentet ikke har kommet opp tidligere. Siden før vi kjøpte tomten har vi hatt en tett dialog med Altea om våre planer. De var også en av høringsinstansene da Valencia godkjente bruksendringen. Den gang hadde de ingen innsigelser, men anbefalte bruksendringen. Vi tok det derfor som en selvfølge at de også ville gi oss byggetillatelsen, sier administrerende direktør i Omsorgsbygg, Per Morten Johansen til Aften.

Les også: Anmelder spansk entreprenør for korrupsjon

Oslo kommune, som har brukt flere titall millioner på prosjektet, fikk aldri noe løfte om at den nødvendige byggetillatelsen ville bli gitt.

– Tillatelse utstedes først når man oppfyller de lovpålagte kravene, og det har ennå ikke skjedd, sier Altea-ordføreren til Aften. Kommunen har i to år nektet å utstede den nødvendige byggetillatelsen.

Tidligere i år anmeldte Omsorgsbygg sin spanske entreprenør for korrupsjonsforsøk og hevet byggekontrakten.