Truer med å la militære flygeledere ta over flytrafikken

OPPDATERT: Statsråd med ultimatum overfor flygelederne. Militæret tar over styringen.

Spaniaavisen

Publisert 3. desember 2010 20:50

MADRID

00:08
AENA stempler flygeledernes aksjon som "uakseptabelt". Konsekvensen av at så mange flygeledere meldte seg syk, er at mesteparten av spansk luftrom fredag kveld er stengt.

Unntaket er sør i Spania, i Andalucía.

Fagforeningen til flygelederne sier den ikke vet noe om hva som skjer. Konsekvensen er uansett at de som er igjen på jobb ikke har noen mulighet til å ta unna flytrafikken.

I verste fall kan flygeledere som valgte å gå fra jobben nå i ettermiddag, bli sagt opp eller suspendert. Med loven i hånd kan AENA utestenge flygeledere som har medvirket til aksjonen fra seks måneder til to år.

I tillegg kan de bli bøtelagt med inntil en årslønn.

Fagforeningen CCOO er kritisk til aksjonen og hevder flygeledere holder de reisende som gisler etter at de forlot jobben.

Etter krisemøtet hos utviklingsminister José Blanco ble det vedtatt en statlig ordre som innebærer at militære trafikkledere kan settes inn og gjøre jobben til de sivile flygelederne. Spanske myndigheters ultimatum til flygelederne er enkelt:

Kom dere på jobb eller så vil militæret og Forsvarsdepartementet ta over lufttrafikken i Spania.

José Blanco kaller flygeledernes aksjon for "utpressing", og like før midnatt tok det militære over flykontrollen ved de spanske flyplassene.

PS! Iberia har avlyst alle flyvninger fram til klokken 11.00 lørdag formiddag.