Trekker tilbake alle Francos æresbevisninger

Enstemmig bystyre i Madrid tar oppgjør med fortiden.

Spaniaavisen

Publisert 1. juli 2009 07:41

MADRID

Bystyret i Madrid vedtok mandag å trekke tilbake alle æresbevisningene Francisco Franco og hans familie fikk mens diktatoren styrte fra 1939 – 1975. Dette gjelder både æresordførertittelen og tittelen "byens sønn".

Vedtaket ble gjort i henhold til artikkel 15 i den historiske minneloven som ble vedtatt av parlamentet i 2007. Denne pålegger all offentlig administrasjon å gå til passende skritt for å ”fjerne opphøyinger av militært opprør, borgerkrigen og diktatortiden”.

Les også: Franco-statue blir stående

Bystyret kom fram til et enstemmig vedtak mellom de tre politiske grupperingene etter kompromisser mellom det største høyrepartiet, Partido Popular, sosialistene og venstresidens IU.

Vedtaket kom etter forslag fra representant fra IU, Milagros Hernández. Hun mente at å opprettholde æresbevisningene ville være en fornærmelse mot de som kjempet for et demokratisk Madrid, men som aldri var blitt anerkjent.

Les også: Diktatorens bil kan bli din

– Hovedstaden i Spania er nå fri for støtte til diktatorer, understreket hun.

Bystyret i Madrid ble ledet at folk Franco utpekte fra begynnen av diktaturet og fram til 1979.

I løpet av denne perioden ble Franco utnevnt til både æresordfører og ”adoptert sønn av Madrid”. Begge utnevnelsene skjedde i 1964, etter at han hadde mottatt ”gullmedaljen” i 1942 og ”æresmedaljen” i 1959.

Kona til Franco, Carmen Polo, hadde også tittelen ”adoptert datter av Madrid” fra 1962. Dette æresbevisningen ble også trukket tilbake av bystyret.