Treg saksbehandling på NIE-kontorene

Med stor tilgang av russere og andre øst-europere som kjøper bolig i Vega Baja-området for tiden, er politet en flaskehals. De makter ikke holde bunkene med søknader om NIE à jour. 

Spaniaavisen

Publisert 28. november 2010 09:46

VEGA BAJA

Uansett om du skal kjøpe hus, åpne bankkonto, drive forretning eller kjøpe bil, må du skaffe deg et NIE-nummer. Número de Identificación de Extranjeros er det beste identifikasjonspapiret du kan ha i Spania. Selv passnummeret ditt forandres når det fornyes. NIE-nummeret er det samme hele tiden.

Entreprenører og meglere bønnfaller nå myndighetene om å øke kapasiteten på saksbehandlingen i forbindelse med tildeling av NIE-nummeret.

Les også: 26-åring sto bak 105 bilinnbrudd på Costa Blanca

I Vega Baja-området er det bare fremmedkontoret i Elche, Orihuela Costa og Torrevieja som kan utstede nummeret. Kontortiden er fra 09.00 til 14.00. Søkerne blir anmodet om å stille seg i kø tidlig på morgenen for å være blant de heldige som får sin sak framført den dagen, eller neste dag.
Er du uheldig kan det hende du blir bedt om å komme igjen uken etter. De har nemlig en grense på 40 søknader som kan mottas per dag. I Elche opererer de med bare 30 søknader per dag.

Kommer man til Costa Blanca på en visningstur, varer den gjerne bare noen dager. Det er umulig å skaffe NIE-nummer innenfor denne perioden.
Les også: Spår ras av tvangssalg i Spania

I tillegg til det offentlige byråkratiet bruker også bankene lang tid på å behandle søknader om lån. Når utlendinger søker lån er det masse dokumentasjon som må innhentes.

Når etterspørselen etter boliger nå øker river entreprenørene seg i håret på grunn av tapte kjøpsavtaler, som de mener for en stor del skyldes et ineffektivt byråkrati. De etterlyser et ekspress-kontor som hastebehandler sakene, gjerne for et anselig gebyr.

Bransjen hevder at også myndighetene taper inntekter som følge av treg saksbehandling hos politiet og i bankene. Når salg uteblir, får staten færre inntekter i form av skatter og avgifter.

Problemet er spesielt merkbart i dette området da det i tillegg til kjøpelystne øst-europeere også finnes store bosetninger med både nord-afrikanere og kinesere. Disse skal også søke om NIE-nummer.