Torrevieja skjerper kravene for eiere av "farlige" hunder

Kjell Fenne (50) måtte til psykolog for å få papirer på at han er skikket til å ta vare på rottweilerne sine Chiba (8) og Zevs (7).

Terje Aspdahl

Publisert 6. juli 2009 05:33

TORREVIEJA

 – Vi fikk aldri noen beskjed fra politiet, men vi hadde allerede ordnet de nødvendige papirer før Guardia Civil plutselig en dag kom på porten vår. De fikk se at vi hadde alle nødvendige papirer, forteller Fenne til Vikingposten.

Fenne, som har bodd i Torrevieja i ni år, er en av de som rammes av at kommunen har skjerpet reglene eiere av enkelte hunderaser. Han har ikke hørt at politiet har vært på dørene til andre med hund av de rasene som blir vurdert som farlige.

Les også: Toårig jente skambitt av hund

– Jeg blir også alltid sjekket når jeg er ute på luftetur med hundene. Jeg bruker alltid maske på bikkjene, så det volder heller ikke noe problem. Reglene er greie, men da forventer jeg de behandler utlendinger og spanjoler likt. Det er jeg redd ikke skjer. Jeg har ikke mye til overs for forskjellsbehandling, sier Fenne.

Torrevieja kommune skjerper reglene for eiere av farlige hunder. Trygghet for offentligheten er hovedhensikten med reglene. Man kan få opp til 3000 euro i bot for alvorlige forseelser.

Bor du i Torrevieja kommune og eier enten en pitbull terrier, staffordshire bull terrier, american staffordshire terrier, rottweiler, argentinsk mastiff, Fila brasileiro, tosa inu, eller akita inu bør du sjekke at du har alle papirer i orden. Disse rasene er klassifisert som potensielt farlige hunder, og gir deg store bøter hvis du ikke følger reglene. Også krysninger av disse rasene kommer inn under kategorien farlige.

Les også: Straffer hundeeiere med bøter

De nye reglene kommer for å begrense antall slike hunder, og for å unngå forstyrrelser, og sikre kommunens beboere mot dyrene. Følger man ikke reglene, kan man få inntil 750 euro (6.750 kroner) i bot for mindre forseelser. Skjer alvorlige brudd på bestemmelsene øker boten til 3.000 euro (27.000 kroner).

For å registrere seg må man være voksen og vise fram følgende dokumentasjon: Pass eller NIE, legeattest på fysisk helse, et offisielt psykologisk sertifikat utstedt av veterinærhøgskolen, ansvarsforsikring med minimum dekning på 120.482 euro samt papirer for hunden.

Alle potensielt farlige hunder må ha munnkurv og kontrolleres av en person med autorisasjon – en psykologbekreftelse på at man er skikket til å ha hunder.

Ytterligere informasjon fås ved henvendelse til helse- og forbrukerkontoret i Torrevieja kommune, eller ved å ringe 965 709 407 mellom 08.00 og 15.00.