Tømmer lagrene for å få inn penger til den daglige driften

Krise for apotekene på Costa Blanca

Spaniaavisen

Publisert 10. november 2011 09:10

COSTA BLANCA

Apotekene i Spania plikter å gi ut medisiner gratis og til 40 prosent av prisen. Gratis er det med rød resept, 40 prosent får man ved grønn resept. Er man ikke medlem av det spanske helsesystemet, og bruker norske leger, betaler man full pris uansett.

Sist uke slo alle eierne av apotekene i Alicante-provinsen alarm. De truet med å ta full pris på medisiner, uansett rød eller grønn resept, frem til myndighetene i Valencia betaler dem det de skylder. Cirka 240 millioner euro for to måneder.

– Vi har ikke fått overført subsidiene av medisinene fra myndighetene siden i juli. Derfor møttes vi alle eiere av apotek i Alicante-provinsen denne uken i Valencia for å legge opp strategien. Nå har vi fått utbetalt 60 millioner euro for halve juli måned, og er blitt lovet at resten av subsidiene for juli måned skal bli utbetalt i slutten av november, pluss september skal komme i to avbetalinger i desember. Men myndighetene har ennå ikke sagt noe om når vi skal få det de skylder oss for både oktober og november, sier en oppgitt innehaver av apoteket i urbanisasjon San Rafael i Alfaz del Pi, Carlos Reche Moreno til Vikingposten.

Les også: Apotekene på Costa Blanca går tom for medisiner

Kunder med grønn eller rød resept fra spanske leger må betale fullt for sine medisiner frem til desember. Etterpå får de igjen medisinene gratis eller til 40 prosent av den opprinnelige prisen.
– Er det fare for at apotek må stenge dørene på grunn av at de rett og slett ikke har penger på konto?
– Vi er åtte ansatte her, og jeg håper å klare meg gjennom denne krisen. Men mye kommer an på myndighetene og deres vilje til å betale ut subsidiene for resepter. Hvis vi ikke får overført alt fra staten, har vi ikke annen mulighet enn å ta full pris fra alle kundene. Dessuten holder vi nå på å tømme lagrene våre for ikke å sitte inne med så mye død kapital. Vanligvis er det bare de utenlandske kundene våre, som ikke har grønn eller rød resept med seg, som betaler full pris for medisinene. Nordmenn, svensker og dansker er våre beste kunder. Og da spesielt nordmenn, sier Reche Moreno.

Han legger til at de ikke har problemer med å skaffe nødvendig medisiner til verken kunder eller leger som kjøper hos dem. Problemet deres er utelukkende subsidieringen fra staten. Dette vil si at nordmenn, eller andre skandinaver, med fulle lommebøker, kan skaffe seg alle nødvendige medisiner på apotekene rundt dem.

Les også: Medisinene blir dyrere på Costa Blanca

De 720 apotekene i Alicante-provinsen skal etter planen få utbetalt subsidiene fra desember 2011 i februar 2012. Men myndighetene sier ingen ting om når subsidiene for oktober og november skal komme. Dette beløper seg til 240 millioner euro fordelt på 720 apotek. Deles dette likt blir det 330.000 euro i måneden per apotek i støtte fra staten. Men enkelte apotek har utelukkende spanske kunder med resept, og får derfor mer enn apoteket til Carlos Reche Moreno som har over halvparten av sine kunder uten resept.