Tok ankeretappen til Torrevieja

Fraktet 160 år gammelt anker fra Stavanger til Sjømannskirken i Torrevieja.

Spaniaavisen

Publisert 7. januar 2010 16:00

TORREVIEJA
Sjømannskirken i Torrevieja har fått sitt eget seremonisted for kranspålegginger og annet. Takket være Flyttespesialistens velvillige innstilling er et anker fra et frakteskip som sank utenfor Stavanger rundt 1850 på plass i Torrevieja.
 
Lille julaften rygget Flyttespesialistens sjåfør, Bjørn Terje Berg, opp foran Sjømannskirken i Torrevieja med et vaskeekte skuteanker i bilen.

Les også: Prest svindlet prest

– Jeg har helt siden jeg sluttet som prest i sjømannskirken i London ønsket at vi hadde hatt et anker her. I London hadde vi en bautastein over falne nordmenn under første og andre verdenskrig. Dette var et naturlig sted for kranspålegginger 17. mai for eksempel. Her har vi utført den slags ved flaggstangen, og det har vært litt stusselig. Et anker er et festepunkt for sjømenn, og derfor et fint symbol for sjømannskirken også, sier sjømannsprest i Torrevieja, Helge Pettersson til Vikingposten.
Flere engasjerte seg i arbeidet med å finne et passende anker. Blant annet Vikingpostens egen spaltist, Terje Bergersen. Parallelt kom kirkerådsleder i kirken, John Øen over et ekte anker utenfor Stavanger.

Les også: Rekordmange flamingoer i Torrevieja

– Det produseres mange kopier i Kina, som selges på det åpne markedet. Men vi ville ha ekte vare. Tilfeldigvis kom jeg i kontakt med Eirik Bru i Stavanger-området i fjor sommer. Han hadde et anker vi kunne få. Da var den saken i orden. Men hvordan vi skulle få det fra Stavanger til Torrevieja var en større utfordring, innrømmer John Øen.

Vikingposten fikk høre om ankersaken, og kontaktet Flyttespesialisten, for å spørre om de kunne hjelpe kirken med å få sitt ønske oppfylt. Daglig leder Ståle Akselsen tente på ideen med én gang.

Les også: Utlendinger ga bort ny ambulanse

– Vet du, for et par år siden var det en kunde i Torrevieja som sa til oss at vi var ankerfestet for nordmenn i Spania. Dette oppdraget blir derfor midt i blinken. Å ta med oss ankeret fra Stavanger til Torrevieja skal vi gjøre med den største glede. Vi regner med å komme noen få dager før jul,

passer det, var tilbakemeldingen fra Akselsen.
Det passet. Når Helge Pettersson også kan fortelle at han for noen år siden var medforfatter i Sjømannsmisjonens andaktsbok ”Ankerfestet”, får det over 150 år gamle ankeret i Sjømannskirken i Torrevieja både en historisk og symbolsk betydning for alle de nordmenn som besøker kirken i løpet av et år.
– Vi er svært takknemlige for det Flyttespesialisten her har gjort. Ankeret veier flere hundre kilo, og tar stor plass. Det hadde kostet oss mye hvis vi skulle betalt for frakten, uttrykker en fornøyd sjømannsprest, Helge Pettersson.