To av tre boliger kjøpes uten lån

I Alicante-provinsen.

Terje Aspdahl

Publisert 29. august 2014 11:25

ALICANTE

To av tre boliger i Alicante-provinsen selges uten boliglån. Overfor Informacion bekrefter både notarer og utbyggere at mange av dagens kjøpere ikke ønsker å låne når de kjøper bolig.

På tross av at spanske banker igjen har åpnet kranene for lån til boliger, er det ikke et rush av kunder. Mellom januar og juni i år er det gjort 12. 273 boligoperasjoner, kun 4.483 av disse er finansiert gjennom boliglån.

Forklaringen er todelt; svært mange av boligkjøperene er utlendinger som har penger eller finansiering klar fra hjemlandet, og blant de spanske kundene er det mange som har ventet og spart i fem-seks år før de nå beveger seg ut på boligmarkedet.

Ser du etter bolig i Spania? Ta en titt her først

Mange kunder mangler også såpass små beløp for å finansiere boligen at man tar opp personlige lån som innløses etter få år. Selv om renten på disse lånene er høyere enn boliglånsrenten, kan det på grunn av mindre omkostninger likevel lønne seg for mindre lånebeløp.

For de som skal inn i boligmarkedet for første gang er det imidlertid ikke så lett. Bankene vil gjerne låne ut mer penger, men ønsker ikke å ta noen risiko.

Betingelsene er harde, sikkerheten høy og ofte låner bankene ut betydelig mindre enn hva boligen koster.

Prisen på lånene er høy, selv om mange banker annonserer med under 2 prosent rente og euribor ligger på rundt en halv prosent, var gjennomsnittsrenten på lån innvilget i juni på 3,88 prosent.