Tigermoskitoen sprer seg til stadig nye områder

Forskere har oppdaget tilfeller i 48 kommuner.

Spaniaavisen

Publisert 9. september 2014 14:51

VALENCIA

En gruppe forskere fra universitetene i Zaragoza, Murcia og Instituto de Salud Carlos III, har gjennom et prosjekt igangsatt av Helsedepartementet undersøkt 75 kommuner i Valencia og Murcia. I 48 kommuner ble det påvist tilstedeværelse av egg fra tigermyggen (Aedes albopictus). 

Forskningsresultatene viser at tilfeller av tigermyggen har økt spesielt i tre provinser i Valencia-regionen. Den har spredd seg gjennom provinsen Castellón langs nord- og sørkysten. Siden den først ble oppdaget i 2010 i Benicàssim har den også spredt seg i innlandet.

I 2012 ble det utført studier som bygger opp under dagens resultater, som viste funn av tigermyggen i 21 av de 23 kommunene som var med i undersøkelsen. 

Myggen ble først oppdaget i Alicante-provinsen i 2005. Det antas at den oppholdt seg i en privatbil til en innbygger fra Orihuela som hadde vært på ferie i Sant Cugat del Vallés (Barcelona). Myggen ble senere oppdaget i Torrevieja i 2009 og er i dag påvist i 18 av 24 kommuner i provinsen.

Tigermyggen kan bære med seg den tropiske sykdommen chikungunya – Chikungunyafeber. Det er ikke en alvorlig sykdom, men forårsaker høy feber og leddsmerter. 

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

Helsemyndighetene ba i sommmer alle helsestasjoner i provinsene Catalonia og Madrid om å være oppmerksomme på den tropiske sykdommen. Dette for å forebygge en eventuell epidemi da det fra april til og med juni ble oppdaget 25 tilfeller i disse provinsene. De fleste tilfellene ble registrert hos nye borgere fra Karibien og spanjoler som har vært på feire i tropiske områder hvor det ofte oppstår epidemier. 

Tigermyggen er vanskelig å bekjempe og forskere sier at en spredning er nærmest uunngåelig. Men at forbygging kan hjelpe. De råder derfor den sentrale regjeringen å utarbeide en overordnet strategiplan i arbeidet med å bekjempe tigermyggen.

For deretter å sette i gang tiltak i samarbeid med befolkningen for å få størst mulig effekt. Først og fremst er det viktig å eliminere potensielle hekkeplasser som for eksempel i tomflasker og blomsterpotter hvor de legger egg og kontinuerlig gjennomføre kontrolltiltak i for å bekjempe larvene. 

Et «kjerringråd» som også anbefales av forskere er å benytte plantevernmiddelet Larvicides for å bekjempe myggen ved å sprøyte i hjørner og mørke steder der myggen samles.