Terje mistet helsekortet etter 27 år i Spania

Selv om han har betalt inn over 40.000 euro til Seguridad Social i løpet av disse årene.

Spaniaavisen

Publisert 20. desember 2012 09:01

ALFAZ DEL PI

Vi har tidligere skrevet at Torrevieja kommune kommer til å inndra 14.000 helsekort. Alle disse må søke på nytt til den spanske staten om fornyet helsekort – det vil si rett til gratis offentlige helsetjenester.

Spania skal spare penger og da er det nå utlendinger med spansk helsekort som må bevise at de oppfyller alle kravene for å ha dette.
Nordmannen Terje Henriksen (61) er en av dem som har mistet helsekortet (SIP-kortet) og må nå søke på nytt.

Les også: Vanskeligere å få padrón og helsekort i Spania

– Det har vært litt av en kanossagang for meg. Jeg fikk telefon i juni om at jeg ikke lenger oppfylte pliktene for å ha helsekort fra spanske myndigheter. Selv etter 27 år i Spania, med eget firma mesteparten av tiden, er jeg for tiden uten helsedekning. I og med at jeg har meldt utflytting fra Norge for 27 år siden dekker heller ikke Norge meg. Jeg må bevise for spanske myndigheter at Norge ikke dekker mine helseutgifter, sier Terje Henriksen til Vikingposten.

For Henriksen har det vært lettere sagt enn gjort. Han har møtt utrolig mye uvitenhet fra norske myndigheter og spesielt Nav.

Trenger du leiebil i Spania? Fri km – gratis norsk servicetelefon – prisgaranti. Sjekk tilbudet her

– Jeg har totalt tatt 35 telefoner og snakket med like mange konsulenter eller rådgivere i Nav. Hver gang har jeg blitt satt videre til andre som heller ikke kunne svare på hvor jeg må henvende meg for å få bekreftelsen på at jeg ikke har vært dekket av norske myndigheter de siste 27 årene. Til slutt kom jeg til Helfo utland. Der fikk jeg hjelp. Men de har heller ikke noe skjema de kan sende meg. Derfor må jeg vente på at Helfo får laget et nytt skjema for akkurat dette, sier Henriksen.

Hans tilfelle er nok ganske spesielt. Terje har ikke drevet eget firma og betalt Seguridad Social siden 2007. Han ga også beskjed om dette da, men har ikke hørt noe før nå.

– Spanske myndigheter holder på med en skikkelig opprydning innenfor helsevesenet. Når dere skrev at 14.000 helsekort skal trekkes inn bare i Torrevieja, kan man bare regne ut at dette kommer til å gjelde flere hundre tusen personer over hele Spania. Hvert helsekort koster spanske myndigheter 600 euro. Det blir en del penger dette. Jeg er heldigvis i den situasjonen at jeg er gift med en spansk dame, og derfor går våre tre barn på hennes helsekort. Jeg må vente til Helfo får orden på skjemaene, og må regne med å vente til en stund over nyttår før jeg får orden på mitt helsekort, forteller Henriksen.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

Han oppfordrer folk som er i tvil om sine helsekort virker, om å oppsøke den lokale helsestasjonen for å ta en sjekk. Det er slettes ikke alle som får en telefon slik som Henriksen.

– Mange er ikke klar over at helsekortet deres ikke virker. Det er for sent når man først er på helsestasjonen eller sykehuset og da først merker at helsekortet ikke virker. Men spanske myndigheter har sagt at de ikke kommer til å avvise akutt syke mennesker eller folk som har vært utsatt for en ulykke eller annet og må ha øyeblikkelig hjelp, sier han.

De som bor nord på Costa Blanca må enten til Benidorm eller Villajoyosa for å få nytt helsekort. Da må man ha med seg alle nødvendige dokumenter – noe de norske konsulatene kan hjelpe deg med å finne ut av. Det fikk Henriksen hjelp til av det norske konsulatet i Benidorm.

– Men regn med lang ventetid ved Seguridad Social i Benidorm. Man må inn å bestille time, og så får man beskjed om at det er over en måneds ventetid. Det fikk jeg, sier Terje Henriksen.