Teresa ble ”norsk” i Spania på fem uker

Nå har hun fått jobb i Norge.

Spaniaavisen

Publisert 22. november 2012 09:24

ALFAZ DEL PI

Den spanske sivilingeniøren startet på norskkurs for fem uker siden. Da kunne hun ikke et ord norsk. Nå har Teresa Gimenez (26) fått jobb i Norge etter å ha gjennomført jobbintervju på norsk!

Jobbmulighetene for unge nyutdannede spanjoler som Teresa Gimenez er så å si lik null i Spania. Hun er sivilingeniør innen veibygging.

Les også: Tilbyr gratis språkundervisning i Rojales

Men Teresa så en artikkel i avisen Información om intensive norskkurs i Alfaz del Pi. Faktisk med jobbgaranti i Norge hvis de besto eksamen.

– Jeg tok kontakt med Siri Lund og meldte meg på kurset. Nå er jeg endelig ferdig, og det har vært hardt. Fem uker med slit fra morgen til kveld. Vi har ikke hatt lov til å snakke spansk mer enn en halv time hver dag. Fra klokken 20.30 til 21. Da har vi kunnet ta frem mobiltelefonen eller datamaskinen og tatt kontakt med familie, venner og kjæreste, ellers har det vært norsk hele døgnet – sju dager i uken. Men belønningen med å gjennomføre kurset, og stå på eksamen er jobb i Norge. Jeg skal begynne hos Plan AS i Kristiansund etter nyttår. Der er jeg ansatt som ingeniør, og skal jobbe med boligutbygging og infrastruktur, forteller Teresa Gimenez til Vikingposten.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

Vi kunne gjennomføre hele intervjuet med den unge damen fra Alicante på norsk. Etter kun fem uker med norskundervisning er det intet mindre en imponerende.
Teresa kom rett fra Norge etter å ha gjennomført jobbintervju også på norsk. Hun snakker engelsk og selvsagt spansk i tillegg.

– Jeg gleder meg til å flytte til Norge. Dessuten skal kjæresten min også gjennom samme kurset etter nyttår, og vi regner med han også klarer dette og flytter etter meg. Jeg var i Kristiansund for jobbintervju, og det var en fin by og hyggelige folk i Plan AS. Jeg tror jeg kommer til å bli i Norge til jeg blir pensjonist. Siden jeg bodde ett år i Torino da jeg var 19 år, blir det ikke noe problem med klimaet heller. Jeg liker godt å stå på ski – alpint. Nå skal jeg jobbe hardt i mange år og spare opp penger hvis det kommer dårlige tider, forteller Gimenez.

I vårt arkiv finner du tusenvis av saker fra Spania. Gjør et søk her

Det er Siri Lund og hennes firma Nordic Senter som står bak norskopplæringen. Lund og hennes medarbeidere poengterer at dette ikke bare er et kurs for å lære det norske språket raskt – men like mye lære seg den norske kulturen.

– Studentene våre bor sammen i alle de 33 dagene kurset varer. De er under oppsyn av lærere hele tiden, og får ikke muligheten til å snakke spansk seg imellom. Dessuten er dette med norsk kultur viktig. Studentene skal spise ekte norsk mat, og få inne kulturen i likhet med språket. Vi kaller kurset et ”Språkbad”. Studentene blir kastet ut på dypt vann fra dag en, og må lære seg å svømme på rekordtid. Nå skal det sies at våre studenter er kjempeflinke. Det er en fryd å undervise dem, forteller primus motor bak kurset, Siri Lund.

Studentene er først fem dager i Alfaz for grunnleggende opplæring. Så er de to uker på leir like utenfor Valencia før de er to uker i Alfaz igjen. Da bor de på Hotel Moli og spiser utelukkende norsk mat, mens de får undervisningen på Alfaz del Sol.

– Vi samarbeider med rekrutteringsselskapet Nordic House i Kristiansund. De kan love studentene jobb hvis de består eksamen og klarer å gjennomføre jobbintervjuet på norsk, forteller Siri Lund.

– Ja, det norske arbeidsmarkedet skriker etter ingeniører og sykepleiere.
Behovet er prekært. Bare Plan AS i Kristiansund der Teresa fikk jobb, har en ordrereserve på 1,5 milliarder kroner. Men man må kunne norsk for å få jobb. Det fikser Siri Lund og lærerne hennes med glans, forteller Frank Øien i Nordic House til Vikingposten.