Tar søppelet i egne hender

…nå lover kommunen bedring.

Terje Aspdahl

Publisert 17. oktober 2013 08:17

ORIHUELA COSTA

Problemer med søppel, hageavfall og negrodde parker i Orihuela Costa har nå fått beboerne i nærområdene til selv å ta affære.

Lars Engen er en av mange mennesker i kystkommunen som er lei av at det ikke blir ryddet opp. Nå har han tatt riven og spaden i egne hender og engasjert flere nordmenn i sitt nærområde Miraflores IV.

– Søppel er vedvarende problem i dette området også, da restsøppel og flyveblader blåser utover. Det var også satt igjen fire 25-literskanner med etsende/giftig væske på området. Alle jeg kjenner er veldig oppgitt over søppelforholdene på Orihuela Costa for øyeblikket, og det er bare å ta en kikk på blant annet området ovenfor Mercadona, som nå gror ned i søppel og hundedritt, sier Lars Engen til Vikingposten.

Les også: Tok opp problemene som nordmenn møter på kysten

Kommunen gjør lite eller ingenting og nå etterlyser Engen et bredere engasjement i de forskjellige urbanisasjonene i kommuen.
– Vi har ikke vært i kontakt med kommunen enda, men dette burde være en sak for alle presidenter og komiteer og administratorer i berørte urbanisasjoner. Vi må gå til felles front mot kommunen for å kreve tiltak. Et felles skriv fra mange urbanisasjoner setter kanskje litt kraft bak kravene, sier Engen.

Lars Engen mener det har vært ille lenge, men mener den har forverret seg siste tiden.

– Situasjonen har ikke vært bra på lang tid, men synes å ha eskalert i det siste.Jeg hører også rykter om at kommunen skal spare penger på renovasjon. Med all den økonomien som blir lagt igjen av både nordmenn og andre utlendinger i kommuen bør vel dette med renovasjon prioriteres? spør Engen.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en oversikt over nesten 60 næringsdrivende langs kysten

Det ser ut som beboerne blir hørt. Kommunalråd for strendene og for internasjonale residente i Orihuela Costa, Martina Scheurer, lover at det vil bli ryddet opp allerede innen noen uker.

– Vi vil forsøke å løse problemet med all søppel og generelt avfall innen én-to uker. Problemet er at kommunen ikke har lov å ansette folk på timelønn lenger. Det er alltid gjort tidligere i august da de fast ansatte er på ferie. Vi har heller ikke noe ekstra budsjett til opprydningen, men vi har fått så mange klager at vi vil ta affære, sier Martina Scheurer til Vikingposten.

Kommunråden mener det stort sett fungerer godt i mange urbanisasjoner i kommunen. Og hun oppfordrer til et tettere samarbeid.

– Om de ringer fra urbanisasjonene i god tid før kontainerne er fulle vil vi komme å tømme de. Men vi må gjøre oppmerksom på at det er viktig at husholdningsavfall ikke blandes med hageavfall. Da kan ikke avfallet sendes til gjenbruk. Er det noen som ser lastebiler som tømmer søppel og som ikke hører til i de respektive urbanisasjonene ber vi om at man skriver ned registreringsnummer og tar kontakt med kommunen. Da kan vi få tak i de ansvarlige. Husk også vi kun har to lastebiler som skal tømme søppel over et område på 38 kvadratkilometer. Så vi trenger all den hjelpen vi kan få. Bruk vår kommunes epostadresse costa@orihuela.es, oppfordrer Scheurer.