Tar ingen sjanser i badevannet

Frem til 15. juli har 246 personer omkommet i drukningsulykker i Spania. Disse nordmennene tar ingen sjanser når de bader.

Terje Aspdahl

Publisert 28. juli 2017 06:01

COSTA BLANCA

Fra 1. januar til 15. juli omkom 246 personer av drukning i Spania, det er åtte fler enn i fjor og 79 flere enn i 2015. Tallene bekrefter en negativ trend og organisasjonen for livredding, Real Federación Española de Salvamento y Socorrismo (RFSS) er bekymret for utviklingen.

Venneparene Monica og Jarl Pihl og Benthe Granrud og Kristian Arntzen har hatt sine ferieleiligheter i Torrevieja i flere år. Ekteparene passer seg for å utfordre kreftene sjøen representerer langs Costa Blanca.

– Da barna var små badet vi ikke på La Mata-stranden da vi tok alle advarslene om understrømmer på alvor. Heiste badevaktene det gule flagget var det også opp av vannet for barna. Vi har fått med oss hvilke krefter man kan bli utsatt for og passer oss, sier Kristian Arntzen.

Så langt i juli over 40 personer druknet. Det er et alt for høyt tall, ifølge Jessica Pino Espinosa RFSS.

Det er flest menn som drukner, hele 81 prosent av de forulykkede er menn. Fordelingen mellom spanjoler og utlendinger er 75 prosent spanjoler og 25 prosent utlendinger. De fleste (70 prosent) er over 35 år. Halvparten omkommer etter å ha badet på stranden. Hele 91 prosent av de som omkommer etter bad på stranden har vært på ubevoktet strand.

Sett denne? Vil bygge fem skyskrapere i Torrevieja – slik kan de bli

– Jeg tror mange overvurderer sin svømmeevner, og da spesielt menn som kanskje også har tatt seg en øl eller to, sier Monica Pihl. For vår del bader vi kun på strender det er badevakter som holder oppsyn.

– Blir du tatt av understrømmer vet vi man skal svømme ut til sidene, men det er ikke så lett å tenke klart når man sloss mot naturkreftene. Vi bader ikke når det er rødt flagg, slår Jarl Pihl fast. Det er helt på sin plass med høye bøter om man trosser badevaktene sine advarsler.

Flest drukningsulykker var det i Andalucia-regionen med 45 druknede, etterfulgt av Kanariøyene og Galicia, i begge regionene var det 38 dødsfall. Deretter følger Valencia-regionen med 31 druknede mellom 1. januar og 15. juli.
– Voksne folk må ta ansvar for sitt eget liv. For min del svømmer jeg aldri lenger ut enn at jeg har kontroll, avslutter Kristian Arntzen.