Arkivet

Tar forhåndsregler når prosesjonslarvene kommer rekordtidlig


ALTEA

Tørt og varmt klima har påvirket den biologiske syklusen som gjør at prosesesjonslarvene kommer tidligere i år enn vanlig. Disse larvene kan gi kraftige allergiske reaksjoner hos både dyr og mennesker.

Larvene er spesielt farlige for dyr, og hvis en hund kommer i kontakt med hårene vil den få en umiddelbar reaksjon i form av kløe og ører og tunge hovner opp. Hvis hunden kommer bort i larven med munnen kan tungen raskt hovne opp slik at hunden ikke greier å puste og etter hvert kveles.

Bob Winger fra Oslo som oppholder seg i Altea i vinterhalvåret sammen med sin samboer, er fullstendig klar over at prosesesjonslarvene kan være livsfarlige spesielt for dyr.

Spansk storbank fjerner gebyrene

– Jeg har oppholdt meg i Altea i vinterhalvåret fire år på rad og ble informert om farene ved larven via noen venner. Jeg har lagt merke til at silkespinnet med larver allerede nå henger på furutrærne. Så jeg kommer til å være spesielt oppmerksom fremover når jeg går mine daglige turer med hunden, sier Winger til Vikingposten og understreker at det eneste man kan gjøre hvis hunden kommer i kontakt med larvene er å fortest mulig ta den med til dyrlege for behandling.

- Det er viktig å vite at man aldri skal tråkke på larvene fordi hårene kan sette seg i skosålen og når de blir dratt med inn i huset kan de forårsake alvorlige allergiske reaksjoner hos både husdyr og mennesker. 

Det er ikke lett å oppdage prosesjonslarvene som ofte danner flere meter, og larver som har «sporet av» er nesten umulig å se. Vær også oppmerksom på at larvene spruter gift 20 til 30 centimeter opp fra bakken. Om du oppdager larvene er det lurt å holde seg et stykke unna og la de være i fred.

Les mer om:

Helse-og-forbruker