Tar en spansk en med norsk skinke

Har latt seg inspirere av Serrano-skinken.

Spaniaavisen

Publisert 14. mai 2013 12:26

COSTA BLANCA/OSLO

Gilde lanserer en ny langtidsmodnet skinke. Æra er en skinke som er laget etter inspirasjon fra den spanske Serranóskinken. Etter 14 måneders modning på Tynset er Æra på høyde med de aller beste Serranóskinkene fra Spania, hevder produsenten selv.

Æra har sitt utgangspunkt i norsk spekemattradisjon, men er videreutviklet som følge av at nordmenns matvaner endrer seg.

– Nordmenn er et reisende folk. På våre reiser henter vi inspirasjon til nye måltids- og matvaner. Fra regioner i Italia og Spania har nordmenn lært å sette pris på langtidsmodnede skinker, sier skinkeekspert Per Berg i Nortura.

Les også: – Jukser med Iberico-skinke

Serrano som betyr fra fjellene, modnes normalt i ett år. Den norske varianten får andre kvaliteter. Det brukes norske råvarer og modningen skjer i fjellbygda Tynset. Tynset har et typisk norsk, tørt innlandsklima. Og det er nettopp den tørre luften som er en forutsetning for at smaken skal får utvikle seg langsomt. I tillegg må skinka henge luftig, mørkt og kjølig i lang tid. Ingen skinke kan kalle seg Æra før den har hengt til modning i 14 måneder.

Arbeidet med å utvikle den nye langtidsmodnede skinken, Æra, startet i 2011.

– For å mørne skinkene blir de massert og gjort klare for modningsprosessen som ligger foran dem. Mye av hemmeligheten bak den gode smaken ligger i å tilsette den riktige mengden sjøsalt. Saltet trekker ut vannet av skinkene, og det lave saltinnholdet sikrer at kjøttets egne enzymer foredler proteiner og fett, slik at den ønskede smaken utvikles, sier Berg.