Takker sine trofaste skandinaviske kunder

Tore Johnny Dale og hans restaurant kan han se tilbake på 20 flotte år i Torrevieja. Og han gir skandinavene i området skylden for at han fremdeles har Henrik Ibsen i full drift.

Terje Aspdahl

Publisert 22. desember 2011 10:06

TORREVIEJA

– Skandinaver er de viktigste kundene våre! Det er de som er trofaste og besøker oss gang etter gang. Jeg er glad det er skandinaver som er den største kundegruppen i disse spanske krisetider. Det er på grunn av dem vi har hatt en fantastisk høst og kan ta juleferie med god samvittighet, sier innehaver Tore Johnny Dale til Vikingposten.

I løpet av de 20 årene Tore Johnny Dale har drevet restaurant Henrik Ibsen er det blitt en del middagsserveringer.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

– Regner jeg litt røft på det, har vi nok disket opp rundt 100.000 middager på disse 20 årene. Det er mange middager og mange år, men tiden har gått utrolig fort. Vi flyttet inn i dagens lokaler med kun fire blanke vegger. Vi hadde en arkitekt som skulle hjelpe oss, men jeg likte ikke tegningene og gjorde heller jobben selv, mimrer Dale.

Tore, og daværende samboer Nati, jobbet hardt for å få restauranten til å gå rundt økonomisk.

– Vi hadde skaffet oss stor gjeld og måtte virkelig stå på for å få det til å fungere. Men vi var heldige og fikk restauranten til å bli et samlingssted for nordmenn og skandinaver. Det vart også en ren tilfeldighet at vi tok navnet Henrik Ibsen. Meningen var den skulle hete Edvard Grieg, da jeg selv er bergenser. Men vi fikk ikke plass til det planlagte pianoet. Da valgte vi Grieg sin bestevenn – Henrik Ibsen. Det var mye enklere å plassere noen bøker enn et stort piano, sier Tore og smiler.

Her finner du boliger til leie på Costa Blanca

– Vi har fått oppleve mye på grunn av restaurantdriften. To store gastronomiske messer her i Torrevieja, med servering av flere hundre gjester. Samt turer til USA for å lage mat til norskamerikanere, og ikke minst har vi vært invitert til den norske ambassaden i Madrid for å kokkelere ved et par anledninger. Det morsomste her i Saltbyen var nok å få besøk av og servere Carola Häggqvist for noen år siden, sier Dale.

De som har besøkt restaurant Henrik Ibsen denne senhøsten har nok oppdaget en forandring i restauranten.
– Min samboer og kompanjong Nati og jeg har gått hver vår vei. Hun har funnet andre utfordringer, og har derfor sluttet. Jeg må legge til jeg skal hilse alle kundene gjennom mange år fra Nati. Hun sier stadig at hun savner kundene sine. Samtidig er det liten tvil om at hun var veldig viktig under oppbyggingen av restauranten. Vi alle har utviklet oss enormt siden starten for 20 år siden, sier kjøkken- og restaurantsjefen.

Leiebil i Spania – gratis norsk servicetelefon og prisgaranti

Dahle var utlært kokk allerede som 18-åring. Det er nesten 40 år i kokkeyrket for 56 år gamle Dale. Etter å ha hatt full restaurant på julaften, tok Tore & Co en fortjent ferie.