Takker norsk kvinne for at hun fortsatt er i live

Diane nær ved å drukne - lå tre uker på sykehus. Advarer andre badende mot farlige understrømmer.

Terje Aspdahl

Publisert 16. juni 2011 08:08

ORIHUELA COSTA

Engelske Diane Eyers som ble reddet av norske Else Sandvand for vel tre uker siden på La Zenia, ble skrevet ut fra sykehuset i Torrevieja først tirsdag. 

Etter en heroisk innsats fra andre turister på stranden, blant andre norske Else Sandvand, reddet Diana Eyres så vidt livet. Nå vil ekteparet Eyres takke alle som var med i redningsaksjonen. Samtidig tar de et oppgjør med kommunen og måten de totalt overser faren for tusenvis av turister som ikke får informasjon om hvor farlig understrømmene langs Costa Blanca kan være.

Les også: Norsk kvinne reddet brite fra drukningsdøden

– Jeg er veldig takknemlig for alle som hjalp til lørdag for over tre uker siden. Uten hjelp fra blant andre Else Sandvand, hadde jeg ikke levd i dag. Det må ha vært noen som holdt en hånd over meg denne dagen. Det siste jeg husker er at jeg ba Gary slippe taket i meg, og redde seg selv. Jeg husker jeg tenkte vi ikke kunne dø begge to. Straks vi kommer tilbake til England vil jeg ta kontakt med Else Sandvand og takke henne personlig, sier Diana Eyers til Vikingposten.

Ekteparet Eyers tar også et oppgjør med Orihuela kommune. Gary Eyers viser til uttalelser fra byrådet for strendene og kysten, Jose Aniorte, som sier at de ikke kan ha livreddere på strendene utenom de tre aktive sommermånedene på grunn av at de skal spare penger.
– Selv etter denne hendelsen har kommunen ikke tatt noen grep, og setter tydeligvis ikke pris på et menneskeliv. De har ikke engang en livbøye med et tau på stranden. Bare det hadde vært til stor hjelp. Dette må være elendig PR for en kommune som vil ha flest mulig turister på besøk, sier Gary Eyers.

Les også: …men nå er badevaktene endelig på plass

Hadde det blitt vaiet med rødt flagg denne dagen er ekteparet klare på at de ikke hadde gått ut i vannet i det hele tatt.

– Vi har hatt vårt feriested på Villamartin i syv år, og vet det kan være farlig å bade. Men vi gikk ikke lenger ut enn til vi fikk vann opp til livet. Naturen overrumplet oss fullstendig. Hadde jeg ikke opplevd det selv, ville jeg aldri trodd sjøen hadde slike krefter. Det var med nød og neppe jeg klarte å holde meg oppe, og jeg er godt trent. Jeg er overlykkelig over at noen så vi var i trøbbel og fikk hjulpet kona mi opp på land og reddet livet hennes. Det har vært tre knallharde uker etter ulykken, sier Gary Eyers.

Etter Diana ble kjørt til sykehuset i Torrevieja kom hun til seg selv etter cirka tre timer i koma. Hun kviknet fort til, for så å få et tilbakeslag.

– Lungene mine kollapset og jeg ble stadig dårligere. Da valgte legene å legge meg i kunstig koma, en tilstand de holdt meg i 12 dager. Jeg husker ingenting fra den perioden, men for mine nærmeste har dette vært noen marerittlignende uker. Nå er jeg glad jeg er ute, og lever. Samtidig må jeg rette en stor takk til sykehuset i Torrevieja. Maken til profesjonelt sykehus har vi aldri sett maken til i England, sier Diana.

– Jeg håper denne ulykken får kommunen til å bedre sikkerheten, da er det i alle fall en liten mening med det som skjedde med meg, avslutter Diana Eyers.