Ta sjansen i verdens største lotteri

Onsdag morgen (!) trekkes El Gordo (den feite) som har vært en del av spansk juletradisjon siden kong Carlos III innførste lotteriet i 1763. 

Spaniaavisen

Publisert 17. desember 2010 18:39

COSTA BLANCA

Spanjoler har et spesielt forhold til lotterier. Når det er noe å vinne går de mann av huse for å være med i trekningen. Julelotteriet, El Gordo, står i særstilling. 98 prosent av alle spanjoler kjøpte lodd i fjor og premiepotten var på utrolige 2,25 milliarder euro. Det utgjorde 70 prosent av salget. Vinnersjansene ligger på rundt 15 prosent, noe som gjør det til en stor mulighet for gamblere.

Slik fungerer det:
Loddene legges ut for salg allerede i juli eller august. Du trenger derfor ikke stresse hvis du ikke tilbringer desemberdagene i Spania. Den tidlige salgsstarten begrunnes med at organisatorene antar at feriegjester alltids har noen euro til overs for å kjøpe lodd mens de er her.

Loddserien i seg selv er dyr – 200 euro. Du behøver imidlertid ikke kjøpe en hel serie. De fleste kan selges i tideler, og ofte går arbeidskolleger eller andre organisasjoner sammen om å kjøpe. Da arrangerer de gjerne en egen konkurranse internt for å skaffe enda mer penger. Noen familier har kjøpt samme nummeret i årevis i stor tro på at hovedgevinsten en dag vil bli deres.

Les også: Tente håpets lys for lotteri – leiligheten brant ned

På grunn av det formidable antall lodd som selges og fordi hvert lodd bare har fem sifre, er det mange som vinner. I 2006 vant 180 stykker hovedgevinsten. Hver av dem kunne legge tre millioner euro til formuen sin. Hvis du da bare hadde en tidel av loddet, ville gevinsten fortsatt ha vært verdt 300.000 euro. Ikke dårlig det heller!

Ikke alle vinner en stor sum. Som i andre lotterier dreier det seg om småsummer. Disse kan igjen investeres i et nytt lotteri. For eksempel El Niño, som er det nest største lotteriet. Her foregår trekningen på selveste Hellige tre kongers dag, 6. januar.

Les også: Hun vant Vikingpostens julekonkurranse

Selve trekningen av El Gordo foregår 22. desember. Små gutter fra San Ildefonso barnehjem i Madrid har hvert år æren av å forkynne de gylne tall til befolkningen. Hendelsen kringkastes på radio og TV i timevis, og guttene synger bokstavelig talt ut tallene i riktig rekkefølge.

Hvilken skrekkhistorie det må være å følge sendingen for til slutt å konkludere med at gevinsten ble lik null. I år også.