Syv timers venting på å komme seg inn i Gibraltar

...og nå vurderer Spania en grenseavgift på 50 euro.

Terje Aspdahl

Publisert 4. august 2013 07:58

GIBRALTAR

Den britiske ministeren har innkalt den spansk ambassadøren for å finne ut av hvorfor grensekontrollen mellom Spania og Gibraltar ble utført på en slik måte at det skapte uakseptable køer sist uke.

Bilister måtte vente i inntil syv timer på å komme seg inn og ut av den britiske kolonien på Costa del Sol.

Det er full splid mellom de to landene, og Spanias utenriksminister sier landet nå vurderer å innføre en avgift på 50 euro – nesten 400 norske kroner – for kjøretøy som skal krysse grensen til eller fra Gibraltar.

Les også: Gjorde tollpassering til Gibraltar vanskelig 

Ifølge utenriksminister José Manuel García-Margallo skal grenseavgiften gå til spanske fiskere som har fått vanskeligere arbeidsforhold etter at britene dumpet 70 betongblokker i spansk farvann for å lage et kunstig rev.

Regionsregjeringen i Gibraltar er glad for at britene reagerer. De godtar selvsagt at det skal være grensekontroll, men er klar på at den må være i samsvar med EUs regler om fri bevegelse mellom medlemsstatene.

I et intervju med ABC sier José Manuel García-Margallo at det kan bli aktuelt å stenge luftrommet for fly til Gibraltar. Samtidig vurderer man bokettersyn for de i den britiske kolonien som sitter på eiendom i Spania.

Myndighetene på Gibraltar sammenligner truslene fra Margallo med de som diktatoren Franco sto for på 50- og 60-tallet.