Sydenpensjonister får dobbelt skattetrekk

Norske Spania-pensjonister som har levert skattesertifikatet til rett tid, kan likevel få dobbel skatt i januar. Årsak: Treg saksbehandling.

Spaniaavisen

Publisert 11. januar 2010 10:46

COSTA BLANCA

– Noen av dem som har sendt inn korrekt dokumentasjon i 2009 vil likevel få skattetrekk i januar. Skatteetaten beklager dette, og vil sørge for at det ikke blir trukket skatt fra og med februar, skriver Skatteetaten på sin hjemmeside.

Over 30.000 nordmenn bosatt i utlandet måtte før jul dokumentere at de var bosatt i utlandet og ikke i Norge for å unngå dobbel beskatning. Da ble Skatteetaten kritisert for å ha sendt ut informasjon om beskatningen svært sent. Nå har ikke etaten kapasitet til å ta seg av henvendelsene fra de som rakk å levere "skattesøknaden" til rett tid. 

Les også: Krever at Arbeiderpartiet utsetter fristen om kildeskatt

Dermed blir de trukket skatt både i Norge og i bostedslandet, til tross for at dette ikke skal skje.

– Dette er helt uakseptabelt. Skatteetaten kom alt for sent med informasjon om endringene, og informasjonen som ble gitt var for dårlig, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange, til Skattebetaleren.

Ved årsskiftet hadde rundt 5.000 søkt om frikort eller redusert skatt. Ifølge Skatteetaten mangler mange av disse den nødvendige dokumentasjonen. Dette kan blant annet komme av at Skatteetaten selv ikke klargjorde hvilket skjema man skulle innhente i for eksempel Spania. Her har det hersket stor usikkerhet i lengre tid om hvilket skjema man skulle sende inn.

Les også: Må skatte til Norge inntil skattesertifikatet er levert

– Skatteetaten burde tatt høyde for at endringene ville kreve omfattende oppfølging fra etatens side og avsatt nødvendige ressurser til å behandle sakene fortløpende. Nå blir pensjonistene skadelidende, sier Stordrange til Skattebetaleren.