Superfornøyd med spansk helsevesen

Einar Arne Kilnes har bare gode erfaringer med spansk helsevesen. Raskt, effektiv og gratis! Bedre kan det ikke bli, mener han.

Spaniaavisen

Publisert 5. juni 2009 12:10

TORREVIEJA

Han har gått til årlig legesjekk siden han var 27 år, pensjonisten Einar Arne Kilnes (68) fra Stjørdal. Også etter han flyttet til Spania i 2000 fikk han gjennom jobben i Atlas tilbud om årlig legesjekk.
– Jeg har vært med på sjekker gjennom norsk bedriftshelsetjeneste i mange år. Der telte de fingre og tær, og sendte deg ut igjen. Her blir man virkelig sjekket grundig. Jeg har minst 15 sider rapporter fra mine besøk hos spansk bedriftshelsetjeneste. Det eneste som har feilt meg i alle år, er for høyt kolesterol. Det må være genetisk, for jeg lever et sunt og godt liv, sier Einar Arne Kilnes til Vikingposten, og tar et godt trekk av sigaren…

Les også: Sykehuset i Torrevieja hedret med pris

I vinter fikk han et sår på en øreflipp som ikke ville gro ordentlig. Det kom og gikk, og Kildal tenkte ikke så mye over saken.
– Vi er en gjeng som møtes hver fredag kveld på Bar Columbus. Én av damene i selskapet mente jeg burde gå til lege med øret mitt. Mandagen etter oppsøkte jeg fastlegen, fikk time på tirsdag, og ble sendt videre til spesialist.
Hele prosedyren tok en uke. Det ble fastslått hudkreft, og jeg fikk to salver jeg skulle bruke. Jeg må legge til at det var en mild form for hudkreft. Etter en uke var såret borte, og jeg oppsøkte hudlegen igjen. Da fikk jeg beskjed om å kaste salven og bare smøre meg med faktor 50 når jeg var ute i sola. Det hele hadde kostet meg bare noe få euro i egenandel på medisiner. Alt annet er gratis. Det er enestående, skryter Kilnes.
Kilnes må litt flaut innrømme at han ikke er god i spansk, selv om han har bodd i Spania i ni år. Han kommuniserer med fingre og tær, og erfarer at spansk helsepersonell også snakker litt engelsk.
– Jeg lever et utrolig godt liv her. Spiser regelmessig og sunt, og spiller og trener golf noen ganger i uka. Jeg har en lett kropp, og selv om jeg bor alene, lager jeg middag hver dag. En god frokost er en god start på dagen, fastslår trønderen.

Les også: Rogaland satser på Costa Blanca

Vi får ikke forlate hagen ved Saltsjøen før han har skrytt litt av NAV også.
– Det er så mange som er misfornøyde med NAV. Da jeg fylte 67 i fjor, visste jeg ikke at jeg selv måtte søke om pensjon. Gjennom en kompis i NAV fikk jeg tilsendt nødvendig søknadsskjema, fylte ut, og fikk raskt svar om at det ville ta to til tre måneder før saken ble avgjort. I løpet av tre uker var alt i orden. Pensjonen har kommet som den skal hver eneste måned siden. NAV setter inn skattefri pensjon til meg, og det koster meg bare 22 kroner i måneden. Jeg synes dette er enestående, jeg, sier Einar Arne Kilnes fra solsenga.
Den benytter han for øvrig aldri i sola om sommeren. Hudkreften har gitt ham en lærepenge i så måte.