Støttet Breivik i 17. mai-tale ved norsk skole på Gran Canaria

Full krangel etter feiringen.

Spaniaavisen

Publisert 19. mai 2012 07:13

GRAN CANARIA

Det er isfront mellom ledelsen i Foreldenes arbeidsutvalg (FAU) og rektor ved den norske skolen på Gran Canaria etter torsdagens 17. mai-feiring. En elev som ga støtte til Anders Behring Breiviks politiske syn risikerer etterspill. Det har ført til en aggressiv krangel mellom FAU-lederen og rektor, skriver VG.

I sin tale ga en 10.-klassing støtte til terrortiltalte Anders Behring Breiviks politiske syn og kom med hets av muslimer.

På hjemmesiden til den norske skolen Gran Canaria beklager rektor Benedikte Grongstad at skolen igjen er i medienes søkelys. Hun uttrykker stor beklagelse og tar sterk avstand i fra holdningene som kom frem i en tale lest av en elev under 17. maifeiringen.

Les også: Norsk Spania-skole blir dobbelt så stor

– Jeg er utrolig lei meg for at denne talen ble en del av et flott arrangement. Jeg visste ikke at FAU hadde bedt en annen elev enn elevrådslederen om å holde en tale. I talen tok eleven opp grunnlovsendringene som kommer og Breivik, sier rektor Benedikte Grongstad.

Skolens to offisielle og godkjente taler under 17. maifeiringen, sto rektor og vår elevrådsleder Magnus Dybdahl for. Rektors tale ble holdt på skolen før toget gikk ned til Anfi. På Anfi ble tale nummer to holdt av elevrådsleder Magnus Dybdahl.

Det som så skjedde var at under talen til elevrådslederen, fikk konferansieren beskjed av FAU-ledelsen at det også skulle holdes enda en tale av en elev. Denne talen var ikke kvalitetssikret eller godkjent hverken av rektor eller skolens representant i 17. maikomiteen, slik de to andre talene var.

– Jeg har fått flere reaksjoner fra foreldre som er opprørt over det som skjedde. Signalet jeg har fått fra FAU-ledelsen er at de støtter det som ble sagt. Jeg er helt sikker på at dette ikke er den generelle holdningen til foreldrene ved skolen, sier Grongstad.

FAU-leder Ronny Kiil Olsen reagerer på rektorens uttalelse.

– Det ble holdt en tale som jeg godkjente og som kanskje var litt kontroversiell. Hun er en reflektert jente som kom med noen politiske påstander om grunnlovsendringene og nevnte blant annet islamiseringen og Breivik. Jeg synes jo det er hyggelig at talen vekker oppsikt og at jenta skaper debatt, sier han til VG.

På spørsmål om hva han tenker om at rektor reagerer så sterkt på talen, svarer Olsen til VG:

– Det driter jeg i! Rektor må tåle dette. Det er skolen som skal lære opp ungdommen. Hvis de skal sensurere ungdommene bort fra mediene og samfunnet, så blir det helt feil. Skolen skal være en rettleder og veiviser i livet.