Stortingspolitikere lærer trafikk av spanjolene

Transportkomitéen på Stortinget er i Spania for å lære av spanske trafikkløsninger.

Spaniaavisen

Publisert 1. oktober 2008 05:48

MADRID

En fem dager lang studietur startet i Madrid og valget av Spania var ikke tilfeldig.

– Vi i Norge må løfte blikket litt, vi er litt selvgode og «verdensmester» på alt, sier Borghild Tenden (V), fungerende leder i Transportkomitéen til Ukeavisen Ledelse. Tenden er imponert av Spanias enorme satsing på høyhastighetstogene og måten de finansieres på.

– Når det satses så offensivt på høyhastighetstog i hele Europa, er det viktig for oss å koble oss sammen med resten, sier Tenden, som tenker seg et jernbanenett som kobler Norge til kontinentet via Sverige og Danmark. Hun mener Norge må tenke fremtidsrettet og moderne:

– Norge er også definitivt en liten «utkant i Europa». Jeg tror det er klokt av oss å tenke som Spania – definere oss som en utkant som har stor nytte av å tenke infrastruktur og fremstå som moderne, fastslår Borghild Tenden.

Spania ble valgt fordi landet har en spennende samferdselspolitikk og en svært ambisiøs satsing på infrastruktur. Norge deler også utfordringer i et landskap av fjell og lang kystlinje.

Etter å ha startet studieturen med den spanske samferdselsministeren og spanske medlemmer i transportkomitéen i Madrid, ble det også en tur med høyhøystighetsbanen fra Madrid til Malaga.