Stormene vil bli vanligere langs Costa Blanca

Professorene Joan Romero og Jorge Olcina ved Universitetet i Valencia advarer om at stormene langs kysten av Alicante-provinsen vil bli kraftigere i årene fremover.

Terje Aspdahl

Publisert 21. februar 2021 08:32

COSTA BLANCA

Årsaken er at havtemperaturen har økt med 1,3 grader siden 1982. Det er tre ganger mer enn lufttemperaturen, noe som fører til mer turbulens og en økning av stormens styrke.

Økningen i havtemperaturen i Middelhavet er høyest på kysten i Alicante-provinsen, hvor temperaturen i løpet av sommeren når en maksimal temperatur på 29 grader. 

Temperaturøkningen vil også på lang sikt få viktige konsekvenser for selve livet på den travle og populære kyststripen hvor 60 prosent av befolkningen er bosatt. 

Olcina har sammen med Romero nylig lansert en bok med publikasjoner hvor eksperter fra alle fagområder analyserer hvilke konsekvenser global oppvarming kan få. Olcina understreker at oppvarmingen av havet har økt kontinuerlig siden 1982, og krever at det gjennomføres tiltak som kan være vanskelige, men nødvendige.

– Klimaendringene vil føre til at vi får en stor maritim storm cirka hvert annet år. For 20 år siden var stormene mye sjeldnere. De vil også være mer intense og med voldsomme regnbyger. Derfor haster det med å revidere kystloven fra 2013, som utvidet konsesjoner til boliger og bedrifter i opptil ytterligere 75 år. Utfordringene er ikke at havnivået vil stige dramatisk, men det vil øke stormens intensitet, styrke og frekvens, sier prosessoren.

Olcina understreker at klimaendringene på den spanske middelhavskysten er en prosess preget av økning i maksimumstemperaturer og fremfor alt minimumstemperaturer. Som igjen fører til perioder med intenst regn, men også flere intense tørkeperioder av kortere varighet, men hyppigere.