Stoltenberg: - Spanske banker har gjort massive feilvurderinger

Statsministeren om redningspakken til Spania.

Spaniaavisen

Publisert 10. juni 2012 09:09

COSTA BLANCA/OSLO

Selv om den akutte krisen i Spania kan avverges med krisehjelp til bankene, tror statsminister Jens Stoltenberg at krisen i landet vil vare lenge. Landet må stramme inn for å kunne betale gjelden sin, dermed går veksten ned, underskuddene vokser og man får ingen økte investeringer.

– Problemet til Spania er at bankene lånt ut alt for mye penger for lenge og for billig. De har gjort massive feilvurderinger når de har lånt ut så mye penger over så lang tid og så billig, sier Stoltenberg til NRK. Han mener bankene har sviktet siden deres viktigste oppgave er å vurdere risikoen ved utlån. 

Feriebolig i Spania? Sjekk ut disse 40 prospektene først

– Dette er alvorlig for spanjoler fordi mange kan miste pengene de har satt inn i bankene. Mange vil oppleve at boligen er mindre vært og mange har mistet jobbene sine. Vel så alvorlig er det at mange andre som har plassert penger i spansk økonomi vil tape penger, sier Stoltenberg.

Han konstaterer at finanskrisen handler om "å redde banker, så land og så mennesker" og mener problemene viser én ting: Bankene må passes på.

– Markedet kan ikke regulere seg selv. Det må passes på. Det har vært for dårlig tilsyn med bankvirksomheten i deler av Europa, sier Stoltenberg til NRK.