Stian (32) forbereder nytt rekordforsøk i Torrevieja

De neste fem månedene handler det kun om å trene, spise og sove for den tidligere marinejegeren Stian Vikra.

Terje Aspdahl

Publisert 28. februar 2014 11:32

TORREVIEJA

– Det hele startet med at jeg måtte lære meg å svømme før opptaksprøven som marinejeger i forsvaret. Jeg trodde jeg kunne svømme fra tdligere, men det var første gangen jeg forsto hva svømming virkelig var. Og det er gjerne sånn at er det noe man berhesker er det også moro å holde på med, sier Stian Vikra til Vikingposten.

Vikra har tidligere tilbakelagt turen over den den engelske kanal og Bokna – Utsira – strekninger det anbefales sterkt å bruke båt.

– I fjor sommer svømte jeg både Mjøsa og Lysefjorden. Turen jeg trener for denne gangen vil jeg foreløpig ikke røpe, men turen krever trening 24 timer i døgnet. Det vil si bortsett fra å spise og sove, er det svømming, styrketrening og løping de neste fem månedene dagene blir fyllt med, sier Vikra.

Les også: Torrevieja-firma etablerer seg i Altea

Med prosjektet «svøm for livet» ønsker Stian Vikra å sette fokus på organdonasjon. Han ble utfordret til å svømme den engelske kanalen og da ble han oppmerksom på at de fleste som svømmer lange strekninger velger å sette fokus på veldedighet.

– Jeg har selv opplevd et søskenbarn som måtte få donert et nytt hjerte. I dag er 200 til 300 personer som er avhengige av å få livet i gave i form av et nytt organ i Norge. Jeg håper mange flere vil ta stilling til å organdonasjon, sier Vikra.

Stian Vikra bor kun noen hundre meter fra svømmehallen i Torrevieja. Her trener han daglig med den lokale svømmeklubben IMAS.

– Jeg sendte en forspørsel om å få trene sammen med klubben, og jeg har blitt tatt imot med åpne armer. Jeg stortrives og har det helt fantastisk her. Det er over all forventning. Min neste svømmetur krever at jeg bruker svømmeføtter, noe jeg ikke har benyttet under mine tidligere turer. Her i svømmeklubben får jeg all den hjelp jeg trenger for å bruke svømmeføttene riktig. Mitt prosjekt nummer to under oppholdet her i Torrevieja er å lære meg spansk, da er folka rundt meg til uvurderlig hjelp, sier Vikra og smiler.

Les også: Kjørte vekk 60 tonn søppel i Torrevieja

Vikra jobber i offshorefirmaet Transoccean.
– Jeg er i min egen treningsboble som krever 100 prosent innsats for at jeg skal kunne gjennomføre min neste svømmetur. Da er det avgjørende å ha min egen arbeidsgiver som en av sponsorene mine. De vet hva som kreves av meg, og jeg har fått en god avtale med jobben min, sier Stian Vikra.