- Staten driver simpelt tyveri

Henrik Stenwig (95) er rasende på norske myndigheter som vil at pasienter nå må forskuddsbetale for fysikalsk behandling i utlandet.

Spaniaavisen

Publisert 10. mars 2010 17:56

VILLAJOYOSA

Etter å ha vært yrkesaktiv i 60 år blir livet hans mer komplisert, takket være den norske stat. 95-åringen er totalt avhengig av fysikalsk behandling.

– Hva er det du sier? Skal vi nå legge ut pengene selv for den fysikalske behandlingen her nede og få dem refundert hvis søknaden blir innvilget når vi kommer hjem? Dette går ut over oss pasienter. Behandlingen jeg har fått siden jeg kom ned hit ved nyttår, og skal ha frem til mai, er faen meg ikke noen billig fornøyelse. For en gjeng som kan beslutte noe slikt, raser Henrik Stenwig.

Les også: Fysioterapien i Spania får en knekk

For ett år siden lå den spreke 95-åringen lenket til sengen etter han brakk nakken. Men på grunn av en jernvilje, og ikke minst den fantastiske behandlingen på Solgården, går nå Henrik Stenwig for egen maskin igjen.

Han er en av dem som absolutt vil tape på det nye systemet. For når man er 95 år, og avhengig av rullator og andre hjelpemidler, er ikke det lett å skulle finne frem i jungelen av offentlige kontorer i Oslo der man skal få søknadsskjemaer. Det er heller ikke en selvfølge at pensjonistene har penger nok til å legge ut tusenvis av kroner for fysikalske behandlinger, når de har betalt oppholdet på institusjonen først.

– Den fysikalske behandlingen har rett og slett fått meg på beina igjen. Jeg klarer meg fint selv hjemme på Vinderen i Oslo. Alternativet ville vært at jeg opptok en dyr seng på et sykehjem i byen. Er det dette man får tilbake etter å ha betalt massevis av skatt til Norge i 60 år. Jeg synes dette er et simpelt tyveri fra staten, sier Stenwig.

Les også: Kollaps for norsk eldreomsorg i Spania

Mandag hadde representanter fra ni norske institusjoner i Spania møte på Solgården. På agendaen sto en ting; Hvordan påvirke norske helsemyndigheter til å finne alternativer på refusjonsordningen.  Blant de som var på møtet var styreleder for Solgården, Finn Georg Birkeland, og styreleder for Revmatikerforbundet Svein Dåvøy.
Sistnevnte også som eier av Reuma Sol.

– Vi skal prøve å få til en felles uttalelse til norske myndigheter som forhåpentligvis kan påvirke dem før høringen i denne saken om refusjonsbetingelsene for fysikalsk behandling. Forskriftene er ennå ikke utarbeidet ferdige, så vi håper å påvirke dem til det fornuftige, sier Svein Dåvøy til Vikingposten.

Les også: Lite å spare på bytte av strømleverandør

Han mener den nye ordningen kan få svært alvorlige konsekvenser for Reuma Sol. Han vil ikke si at det kan bli kroken på døren for senteret i Alfaz, men tilbudet mener Dåvøy vil bli betydelig redusert. Derfor er det i Reuma Sols interesse å få flest mulig med på å påvirke norske helsemyndigheter til å fortsatt gi refusjon direkte til institusjonene i utlandet.

– Mange av våre brukere er minstepensjonister med heller begrenset økonomi. Hvis de i tillegg til å betale for reise og opphold skal ut med mange tusen kroner på forskudd for en behandling, tror jeg dessverre mange ikke lenger vil reise ned hit, sier Dåvøy.

Hele saken kan du lese i Vikingposten – den kan du gratis laste ned her