Står ved spansk moms på julegaver og annen dyr post

Mona har fortsatt ikke fått julegavene.

Terje Aspdahl

Publisert 11. januar 2012 19:17

TORREVIEJA

Mona Nielsen har ennå ikke fått julegavene fra familien sin i Norge. De ligger fremdeles i Madrid til tollklarering. Alle postforsendelser mellom Norge og Spania med verdi over 22 euro skal det nå betales moms på.

Men Nielsen har i hvert fall fått lokalisert julegavene.
 – Jeg mottok et brev fra tollvesenet i Spania. Hvor de forklarer hva jeg må gjøre for å få de tilsendt fra Madrid. I brevet står det at jeg må lage en tolldeklarasjon, sende den og legge ved faktura. Samtidig står det jeg må sverge på at innholdet stemmer med innholdsvedlegget. Så i min tolldeklarasjon står det:
”Bestemors strikkesokker i ull, kopp som nevøen min har laget i barnehagen, samt to poser Twist og ullundertøy til mitt neste norgesbesøk”, forklarer Mona Nielsen.

Les også: Straffet med dobbel porto på julegavene

Regelverket for å ta i mot pakker fra Norge har ligget til grunn i flere år, men først i år virker det som at spanske myndigheter praktiserer reglene.

– Jeg har bodd her i 20 år og aldri har jeg hatt problemer med å motta julegavene via posten. Etter å ha sjekket dette, er det nok riktig at vi må betale toll på gavene, men det virker som om dette er en tullete regel, sier Nielsen.

Les også: Dette juletreet har du aldri sett før

Mona Nielsen sendte spørsmål angående dette til norsk finansråd i Brussel, Tor Lande. Dette er svaret han sendte:
"Jeg er finansråd og håndterer skatte- og avgiftssakene på den norske delegasjonen. I forhold til skatte- og avgiftsregelverket er Norge å anse som et tredjeland. Disse områdene faller altså utenfor EØS-avtalen. Det er derfor vanlig grensekontroll ved varer som sendes fra Norge til EU. Det samme gjelder forøvrig andre veien.

Det er riktig som det spanske tollvesenet gjør. De beskatter varer med verdi over 22 euro, når de kommer fra tredjeland som Norge. I realiteten er det da spansk merverdiavgift som skal betales. Hvorfor Spania ikke har praktisert dette tidligere kjenner jeg ikke til? Tilnærmet de samme regler ved forsendelser til Norge, men i Norge praktiseres en 200 kroners grense".