Spiser dobbelt av anbefalt mengde salt

Og det meste ligger skjult i prosessert mat.

Spaniaavisen

Publisert 12. oktober 2013 13:54

MADRID

Spanjolene spiser det dobbelte av anbefalt mengde salt, hevder en nasjonal medisinsk organisasjon.

De står dermed i fare for høyt blodtrykk og hjerteproblemer. Den spanske organisasjonen mot høyt blodtrykk SEH- LELHA sier at 80 prosent av saltet som konsumeres ligger skjult i prosessert mat.

Verdens helseorganisasjon WHO anbefaler maks fem gram salt om dagen for å holde blodtrykket på et akseptabelt nivå, det vil si et nivå lavere enn 140/90. 

Spanjoler får i seg hele10 gram salt om dagen i gjennomsnitt. 



Salt er et nødvendig mineral for kroppen, som regulerer kroppsvæsker og opprettholder en riktig Ph-balanse i blodet, men i store mengder er det farlig. For mye salt i kombinasjon med lavt kalsiumsforbruk øker risikoen for høyt blodtrykk. Salt kan også føre til dehydrering som skader lungene. 

Den beste måten å kutte saltinntaket på er å kjøpe så mye fersk mat som mulig, krydre maten med krydder – for eksempel pepper eller spisskummenpulver, eller med sitronsaft. Det er også viktig alltid å lese den ernæringsmessige informasjonen på pakkede råvarer man kjøper.