Spanske psykologer vil hjelpe nordmenn i Spania

Har meldt seg til tjeneste etter terroranslaget.

Terje Aspdahl

Publisert 28. juli 2011 08:02

COSTA BLANCA

Den Spanske Psykologforeningen stiller alle sine ressurser tilgjengelige for nordmenn i sorg som befinner seg i Spania. Massakren på Utøya og i Oslo har gjort sterkt inntrykk på spanjolene.

Når navnene på alle de døde nå offentliggjøres forventer man at mange også i Spania vil kunne kjenne personer som er rammet, at de har venner og kjente som har barn som har vært på Utøya, eller andre som har blitt rammet i Oslo under bombeangrepet.

Les også: Sjekker forbindelsen mellom Breivik og spanske høyreekstremister

Den Spanske Psykologforeningen har derfor tatt kontakt med sine kolleger i Norge for å si at nordmenn i Spania kan ta kontakt med dem for å få hjelp i sorgprosessen. Et tilbud som ble lansert fra presidenten i Norsk Psykologforening direkte på norsk TV tidligere denne uken.

– Jeg regner med at for eksempel sjømannskirken har folk som er gode på sorgarbeid, men samtidig kan det være nyttig for dem, eller andre helsetjenester som rettes mot nordmenn, å ha noen å rådføre seg med. Dette ser vi også nå i Norge. De krisepsykologiske miljøene her etablerer nå rådgivingstjenester for kommuner og andre deler av det lokale hjelpeapparatet som helsepersonell og andre kan kontakte for å drøfte hvordan de skal yte best mulig hjelp, sier president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard, til spaniaavisen.no.

Les også: Over 400 i minnemarkering i norsk koloni på Costa Blanca

Hvis noen trenger hjelp er det bare å kontakte et av konsulatene på Costa Blanca, eller ta kontakt med sjømannskirkene.
– Den Spanske Psykologforeningen har også et bredt kontaktnett i Spania hva gjelder krisehåndtering etter terror. Derfor er jeg ganske sikker på at de kan bidra dersom det er ønsket fra sjømannskirken eller helsetjenester i Spania rettet mot nordmenn, sier Levin Hofgaard.

Vikarprest Georg Jokstad i sjømannskirken i Torrevieja kan fortelle om stor pågang fra nordmenn etter hendelsene i Norge sist helg.

– Vi hadde minnegudstjeneste her søndag. Og vi har holdt åpent hus både mandag og tirsdag. Det er mange som vil undertegne i kondolanseprotokollen vi har lagt frem, sier Georg Jokstad til spaniaavisen.no.