Spanske agurker er frikjent

Agurkene er likevel fulle av E.coli-bakterier - men ikke den dødelige bakterien.

Spaniaavisen

Publisert 31. mai 2011 11:15

COSTA BLANCA

De økologisk dyrkede agurkene fra Sør-Spania er nå testet av tyske eksperter. Undersøkelsene viser at de er fulle av E.coli-bakterier, men ikke den dødelige varianten som har forårsaket 15 dødsfall i Tyskland og ett i Sverige, melder NTB.

– Om det har påvist E.coli bakterier i agurk, er det uansett alvorlig. Det skal ikke være E.coli-bakterier i agurker i det hele tatt, sier Torunn Stalheim, rådgiver ved Seksjon for planter og vegetabilsk i Mattilsynet, til Dagbladet.
Hun mener man ikke kan avblåse alarmen, selv om man i Tyskland ikke har påvist samme bakteriestamme som i de spanske agurkene.

Samtidig som den tyske kjeden Lidl nå stopper salget av agurker i alle kjedens butikker i Spania, kommer meldingene om at en svenske har dødd av E.coli-bakterien.

En kvinne på 50 år skal ha blitt smittet under et besøk til Tyskland. Hun ble lagt inn på sykehus i Borås og ble det første dødsofferet i Sverige.

Svenske helsemyndigheter har, i likhet med tyske, gått ut med en advarsel mot å spise agurker, salat og rå tomater.

Her i landet er myndighetene klar på at ingen har blitt smittet i Spania.