Spansk sykehusmareritt for Egil (82)

Etter å ha blitt feildiagnostisert og feilbehandlet har Egil Juvik gått inn og ut av spanske sykehus i to år.

Spaniaavisen

Publisert 16. oktober 2014 08:52

FINESTRAT

Norske Egil Juvik (82) bor for tiden på ferieanlegget Ballesol Costablanca Senior Resort i Cala Finestrat hvor medisinsk tilsyn er tilgjengelig til enhver tid. Juvik har bodd 17 år i Alfaz del Pi. Han har de siste to årene møtt adskillige utfordringer med det spanske helsevesenet.

I slutten av år 2012 fikk Juvik smerter fra venstre hofte og ned til foten. Han oppsøkte Clinica Benidorm for en røntgensjekk og fikk diagnosen artrose (slitasjegikt). 

– Ettersom jeg i de siste 20 år har gått mye i norske og spanske fjell var det ikke et overraskende resultat, sier Egil Juvik til Vikingposten, men jeg var litt i tvil.

For å få diagnosen bekreftet tok Juvik også en MR-undersøkelse ved Hospital Levante hvor han fikk samme diagnosen. I januar 2013 ble han vesentlig dårligere og hans lokale lege sendte han da til en spesialist i ortopedi ved Hospital Levante. 

– Han undersøkte meg og studerte bildet fra MR og konstaterte at smertene kom fra en prolaps i ryggen, noen artrose fantes ikke. En nevrolog ved sykehuset kunne operere meg og sette inn en plate. Jeg nevnte for min lokale lege at det ikke kunne være noe behagelig å gå med plate, hvilket han sa seg enig i. Han kjente til en dyktig nevrokirurg ved Hospital Nisa i Valencia som brukte sement istedet for plate og jeg fikk en time hos han, sier Juvik.

Etter en orientering på kirurgens kontor fikk Egil Juvik beskjed om at han skulle opereres om kvelden. Han poengterte at han måtte få full narkose, hvilket han ble lovet. På operasjonsbordet måtte Juvik skrive under på at legen var uten ansvar. Hvis ikke ble han ikke operert. 

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

– Jeg fikk kun lokal bedøvelse, ingen narkose og gjennomlevde to timers tortur, et smertehelvete. Ifølge kirurgen skulle jeg kunne stå på beina og gå ut fra sykehuset neste dag. Jeg kom meg på beina men sank sammen med store smerter. Ifølge kirurgens rapport til min lokale lege så hadde operasjonen vært «vellykket», sier Juvik.

Etter et par dagers sengeleie tok han taxi hjem hvor et par av hans venner stod klar med rullestol. Etter vel en uke ble han anmodet om å komme tilbake til Valencia for en MR-kontroll. 

– Det viste seg da at sementen var gått i oppløsning og ny operasjon måtte skje straks. På operasjonsbordet måtte jeg igjen underskrive en erklæring og apparatene ble tilkoblet. Jeg fikk beskjed om at jeg hadde hjerteflimmer og ble sendt tilbake til rommet. Neste dag ble jeg undersøkt av en kardiolog som konstaterte at flimmeret var borte og jeg ble lagt på operasjonsbordet på nytt. Da jeg våknet om morgenen på intensivavdelingen var jeg fri for smerter, en herlig følelse. Og betaling for operasjonene? Det måtte skje ved kontant betaling. Her var tydeligvis det meste svart arbeid. Det var underlig å se nevrokirurgen sitte ved sengekanten og telle penger, sier Juvik.

Etter noen måneder med opptrening, dels hos Fysiakos i Albir, kunne Juvik gå med rullator eller krykker inntil juli i år. Da fikk han brudd i venstre hofte og fikk beskjed om at han ikke kunne opereres.  

– Frivilligsentralen hjalp meg med det daglige inntil jeg fikk plass på Ballesol 15. august til rehabilitering. Jeg retter en stor takk til Frivilligsentralen som var til stor hjelp i en vanskelig tid. Tanken på en ny opererasjon hvis det skulle være mulig, er litt skremmende. Har blitt mistenksom så jeg ser an tiden og hvordan det går med meg. Jeg har det bra her på Ballesol og får den hjelpen jeg trenger. Jeg har vært veldig uheldig og håper min historie kan være til hjelp for nordmenn som kommer i samme situasjon. Det er ikke gitt at leger alltid har rett, sier Egil Juvik.