Spaniaavisen
Publisert 11. november 2009 08:01
Trærne som i generasjoner har gitt iberiske svin eikenøttdietten for å sikre den saftige strukturen i Jamon Iberico, trues nå av phytophthora, en sopp med opprinnelse i Australia.
Soppen angriper røttene på trærne og gjør den livgivende vanntilførselen gjennom tørre somre utilgjengelig.
Les også: Slik skal spansk skinke skjæres
Eksperter har oppdaget minst 500 alvorlige utbrudd av sykdommen i sørvest-Spania. De antyder at dette kommer til å spre seg hvis man ikke stopper invasjonen.
– Jorda er utarmet, tørkeperiodene varer lengre og luftforurensningen tiltar. Alle faktorene bidrar til at soppen spres, sier Gerardo Moreno. Han er biologiprofessor ved universitetet i Extremadura.
Skinkeprodusentene, som kan få opptil 1500 euro (12.600 kroner) for den ypperste kvalitetsskinken, frykter for sitt levebrød.
Svinene som brukes til skinkeproduksjonen, tilbringer tiden i frukthager der de nærer seg med eikenøtter som gir den gode smaken og saftige strukturen som kjøttet er kjent for.