Spansk forsker mener pandemien varer til 2024

... men ting vil normalisere seg til høsten.

Terje Aspdahl

Publisert 24. februar 2021 09:40

VALENCIA

Forsker Vicente Larraga spår at covid-19-pandemien vil vare i minst to eller tre år til, selv om han også anser at situasjonen i Spania vil normalisere seg til høsten.

– Det logiske er at pandemien svekkes fra og med i sommer, og at den i Spania vil være praktisk talt borte innen utgangen av 2021. Det vil være normalt. Jeg vil si at vi kan komme tilbake til vårt normale liv i løpet av høsten. Utfordringen er vaksinasjonen som bør gå raskere. Men til høsten vil det være et stort antall beskyttede mennesker og da vil viruset slås ned. Også selv om nye mutanter dukker opp har sykdommen en tendens til å avta. Det har skjedd i alle epidemier gjennom historien, så hvorfor skulle det bli annerledes nå, spør Larraga.

Han understreker behovet for å fortsette å produsere vaksiner og mener at Spania har kapasitet til å produsere dem. 

Sett denne? Smittenivået ned til nivå 3

– Dette kommer til å vare lenge, og vi kan ikke stole på «utsiden» fordi andres interesser ikke sammenfaller med våre. Fra kapasiteten til å produsere masker til vaksiner, må Spania reindustrialiseres, og den må baseres på innovasjon. Dette oppnås med forskning. I det 21. århundre, hvis vi ikke har kunnskapen, vil vi henge etter, hevder han.

Larraga, som utvikler en vaksine mot SARS-CoV-2, mener den kan være tilgjengelig innen utgangen av året hvis alt går etter planen. 

– Teoretisk er vi ferdig med den prekliniske fasen av dyreforsøk. Jeg sier teoretisk fordi når du jobber med en vaksine, vet du aldri hvordan neste trinn kommer til å bli. Dette er utholdenhetsarbeid. Vi vil fortsette disse studiene i omtrent annenhver måned til alle dataene er på plass, forhåpentlig tidlig på våren. Deretter hvis vi får godkjennelse av det europeiske legemiddelverket, starter vi med menneskelige tester. Går det bra vil vaksinen være klar på slutten av året, sier han og understreker at han er overbevist om at en vaksine utviklet i Spania vil «treffe markedet».