Spansk boligkrise har nådd norske medier

Norges største – og mest seriøse – finansavis, Dagens Næringsliv hadde for noen uker siden store oppslag på krisen i det spanske boligmarkedet. De kom med samme konklusjon som Vikingposten hadde før sommerferien.

Spaniaavisen

Publisert 15. september 2008 10:18

COSTA BLANCA

– Jeg vil advare folk mot å kjøpe nye boliger som bare er på prosjektstadiet. Sjansene for at entreprenørene går konkurs før boligene er ferdigstilte, er store. Vi har mange eksempler på at selv store seriøse aktører i spansk byggebransje er gått over ende den siste tiden. Det kan hende at markedet faller mer på landsbasis, men det er ikke sikkert objektet du er interessert i gjør det. Som i Norge gjelder kriterier som beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet også her, sa eiendomsmegler Robert E. Larsen til Vikingposten da.

Prisene på spanske ferieboliger har rast med inntil 25 prosent det siste året. I gjennomsnitt er fallet 6,2 prosent, viser statistikk fra det tyske selskapet Engel & Völkers gjengitt i den tyske avisen Handelsblatt. I tillegg melder det spanske statistikkinstituttet om et boligsalg i Spania som gikk ned med drøyt 34 prosent i mai i år, sammenlignet med tilsvarende periode i 2007. Størst er prisfallet i byer som Torrevieja hvor mange nordmenn holder hus, skriver Dagens Næringsliv.

Norske meglere, som uttaler seg i DN, sier man for all del må unngå å kjøpe nye boliger på planstadiet. I tillegg må man bruke seriøse eiendomsmeglere og tenke på beliggenhet. De oppfordrer også til å prute kraftig på boligene.

Daglig og faglig leder i Norsk Megling AS, Agnar D. Carlsen, har over 30 års erfaring med salg av eiendommer langs Middelhavskysten.

– Noen områder har falt betydelig i pris allerede, mens andre holder seg godt. I de mest populære områdene tror jeg prisene fortsatt vil stige med seks-åtte prosent hvert år de neste årene også. Sats på de tradisjonelle områdene. Det er tryggest. Hold deg unna områder med overproduksjon av leiligheter. Er du usikker på hvor du vil kjøpe – lei en feriebolig ett år eller to, sier Agnar D. Carlsen til DN.

Eiendomsmegler Robert E. Larsen i Torrevieja kom med de samme rådene til våre lesere før sommeren:

– Utvalget er stort for tiden, og kjøpere kan forhandle seg frem til en god, og riktig, pris på boliger. En leilighet vi glatt fikk en million kroner for i 2006 selges nå for 640.000 kroner. Men den selges, og det er det viktigste. Har du 700.000 kroner så får du en knakende flott bolig her for tiden. Det er likevel viktig å finne ut hvilke type bolig man ønsker, før man legger inn bud. Man kan nå vurdere flere boliger opp mot hverandre ved å leie de forskjellige objektene en periode først.

For noen uker siden avbrøt de spanske regjeringsmedlemmene sin sommerferie for å komme sammen og diskutere den alvorlige økonomiske situasjonen i landet. Etter ti år med sammenhengende sterk økonomisk vekst, er Spania sammen med Irland det landet i eurosonen som er hardest rammet av nedturen i verdensøkonomien.