Spanjoler og immigranter sloss om jobbene

Arbeidsledigheten kan bli en tidsinnstilt sosial bombe for Spania.

Spaniaavisen

Publisert 5. januar 2009 07:26

MADRID

 I november i fjor var arbeidsledigheten 12,8 prosent i Spania. I 2010 kan den nå 20 prosent når dårlige tider i byggebransjen vil spre seg til andre sektorer, spår økonomene. Dette blir i så fall et nivå man ikke har sett siden 90-tallet når Spania nå går inn i sin dypeste økonomiske resesjon på 50 år.

Sosial uro, ikke ulik den man opplevde på 80-tallet, kan godt komme tilbake. Høy arbeidsledighet og lave lønninger førte den gang til omfattende demonstrasjoner og ulovlige streiker.

Les også: "Møkkajobber" er blitt attraktive

I Spania får man arbeidsledighetstrygd på nivå med 70 prosent av lønnen i inntil to år, avhengig av hvor lenge arbeidstakeren har betalt trygdeavgift. Med nesten tre millioner arbeidsledige, vil mange av de som mistet jobben i løpet av 2008 nå maksimalgrensen i løpet av året, og kjempe for å få endene til å møtes i et depressivt arbeidsmarked, uten utsikter til betalt arbeid.

Les også: Så mange nye ledige får Spania hver dag

Sammensetningen av arbeidsstyrken i Spania har endret seg drastisk ved at nesten fem millioner immigranter har kommet til landet det siste tiåret. Desperate spanjoler som har mistet jobb i byggebransjen, tar nå arbeid de tidligere nektet, som renhold av barer og frukthøsting. Immigrantene som tradisjonelt har hatt disse jobbene, får enda hardere vilkår som følge av dette.