Spanjolene drikker mindre vin

Bare Norge ligger bak Spania når det gjelder konsumering av vin i Europa. Det bekymrer spanske vinprodusenter. 

Spaniaavisen

Publisert 29. januar 2011 18:03

MURCIA

Det europeiske initiativet ”Vin med moderasjon” ser ut til å ha slått inn med øyeblikkelig virkning i Spania. Landet anses som det nest største vinproduserende landet i Europa, men nå drikker spanjolene mindre vin enn noen gang.

De siste 25 årene har konsumet gått ned fra 60 liter per år til dagens nivå på 18 liter. Dette er faretruende lavt for vinbøndene. Nå har produsenter i Bullas, Jumilla og Yecla tatt til orde for å få spanjolene mer drikkfeldige igjen, ved å fokusere på aksjonen ”Vin med moderasjon”.

Les også: God vin kastes på sjøen

De fremhever at vin ikke har noe med alkoholisme å gjøre. Det får de sterkere drinkene ta ansvaret for. Moderasjon vil si et glass vin til hvert måltid. Bransjen oppfordrer nå spanjolene til å adoptere denne vanen, for å beholde vinproduksjonen i landet, og for helsens skyld.

Vinproduksjonen i Bullas, Jumilla og Yecla foregår på 45.000 hektar jord. Den årlige produksjonen er på mellom 60 og 70 millioner liter. 20 prosent av dette helles på flasker og omsettes her i landet. De øvrige 80 prosent eksporteres. Fortjenesten på produksjonen er anslått til 45 millioner euro. Eksport av kvalitetsvin fra Murcia har økt med 18 prosent det siste året.

Bli venn av Vikingposten og spaniaavisen.no på Facebook

Aksjonen ”Vin med moderasjon” har vært til stede i Spania siden 2009. Budskapet er å anmode befolkningen om å drikke vin med moderasjon, rett og slett fordi det er bra for helsen.

Sammen med dette budskapet mener landbruksministeren at vinproduksjonen vil få en høyere status og betydning for de områdene der produksjonen er stor.