Spania vil ikke ha ”helseturisme”

Mener det er for mange pensjonister fra andre land som koster det spanske helsevesenet dyrt.

Spaniaavisen

Publisert 25. april 2010 08:25

MADRID

Sist uke hadde alle helseministrene i EU møte i Madrid. Der kom Spanias helseminister Trinidad Jimenez med noen oppsiktsvekkende forslag. Hun vil ikke tillate at EU-borgere fra et land, som bor i et annet land, skal få gratis helsetjenester i et tredje land.

Les også: Fortsetter angrepet på helseturister i Spania

Jimenez innrømmet at slike tilfeller ikke er vanlig, men man må forberede seg på dette også. Spania mener også at fra 1. mai skal ingen EU-borgere, som ikke bor fast og betaler sine trygdeavgifter til Spania, kunne velge å reise til Spania eller andre EU-land for å få gratis helsetjenester.

Spania er ikke enig i forslaget om at enhver EU-borger skal kunne få gratis helsetjenester i hvilket som helst EU-land. Forslaget kommer fra Storbritannia og blir støttet av mange andre EU-land. Spania begrunner dette med at det bor veldig mange eldre pensjonister fra andre EU-land i Spania.

Les også: Superfornøyd med spansk helsevesen

Spania håper å få vedtatt strengere lover om helseturisme før de mister presidentskapet i EU i juli.

EU-borgere og andre utenlandske borgere, som bor og oppholder seg i Spania – og betaler avgiften til det spanske helsevesenet – vil ikke rammes av eventuelle endringer.