Spania snart i samme økonomiske klasse som Hellas

Økonomisk nullvekst, rekordhøy arbeidsløshet, fallende skatteinntekter og voksende budsjettunderskudd. Spania kan snart ikke klare å betjene statsgjelden.

Spaniaavisen

Publisert 1. mars 2010 14:27

MADRID

Nesten halvparten (44,5 prosent) av de unge i Spania under 25 år er arbeidsløse, skriver E24.no.
– Spania er ikke Hellas, forsøkte finansminister Elena Salgado for å berolige EU-kollegene og dempe valutaspekulantene i finansmarkedene.

Les også: Tror bare halve momsøkningen legges på prisene i Spania

Frykten er fortsatt til stede for at eurokrisen sprer seg til land i Sør-Europa, og at land som Spania og Portugal er de neste som risikerer å få problemer med å betjene sin høye statsgjeld, ifølge E24.no.

Spanias problem er at den økonomiske aktiviteten har stagnert, arbeidsløsheten er rekordhøy og skatteinntektene synker. Landet hadde i fjor et underskudd i statsbudsjettet på 11,7 prosent av bruttonasjonalproduktet. Bare Irland og Hellas hadde det verre.

Les også: Setter opp leiebilprisene til påske

Regjeringen til José Luis Rodríguez Zapatero har allerede lagt frem spareplaner for å redusere budsjettunderskuddet. Målet er å få det ned i 10,1 prosent av BNP i løpet av året.

Spania har likevel en lavere gjeldsgrad enn Hellas, Portugal og Irland. Statsgjelden (66 prosent av BNP) er lavere enn anslått gjennomsnitt i eurolandene i 2010 (84 prosent).

Les også: Tror euroen vil holde seg rundt åtte kroner

Faren er imidlertid at når den økonomiske veksten uteblir, skatteinntektene synker og gjelden øker for å dekke budsjettunderskuddet, kan gjeldsbyrden blir for tung, skriver det britiske nyhetsmagasinet The Economist.

Som det eneste av de store EU-landene er Spania fortsatt inne i resesjon (negativ vekst). Først neste år kan landet gjøre regning med en ny, men svak økonomisk oppgang (0,3 prosent), ifølge den økonomiske samarbeidsorganisasjonen OECD.

Den økonomiske krisen i Spania er ikke først og fremst utløst av den globale finanskrisen. En byggeboom ble avløst av et eiendomskrakk i 2007. På få år er aktiviteten i byggebransjen halvert. Hundretusener av midlertidige arbeidsplasser forsvant da eiendomsmarkedet kollapset.

Den rekordhøye arbeidsløsheten har sammenheng med dette store innslaget av midlertidige ansettelser i spansk arbeidsliv. Ledigheten var ved årsskiftet tett opp under 20 prosent som vi har skrevet om tidligere i spaniaavisen.no.