Spania rammes hardest av klimaendringene i Europa

Får trøbbel, viser ny rapport.

Spaniaavisen

Publisert 8. desember 2009 10:56

De negative effektene av klimaendringer er globale, men Spania risikerer ”å blø” mer enn andre land om klimagassutslippene ikke begrenses. 

Spania er det området i Europa som vil få desidert minst nedbør på sikt. Anslagene indikerer en 20-25 prosents nedgang i nedbøren mot slutten av århundret, ifølge EU-kommisjonens rapport på åpningen av klimatoppmøte i København.

Rapporten inneholder resultater av studier fra 66 universiteter, som gjaldt de nyeste klimaprognosemodellene til Europa. Spådommer viser at Spania allerede vil få en 5-14 prosents nedgang i vannet samlet inn av elver, unntatt i dalene i den nordlige delen av landet. Effektene er allerede synlige og tydelige.

Les også: Spania har allerede merket klimaendringene

I 2070 kan Spania ifølge rapporten regne med over 25 dager per år med temperaturer over 40,7 grader. I den sørlige delen av landet vil den estimerte økningen i antall tropiske netter (når termometeret ikke vil falle under 20 grader), bli på hele 30 prosent.

Les også: Spår trøbbel for Mallorca og øyene

Spania er ansvarlig for en prosent av verdens klimagassutslipp, og for tiden pumper landet ut 34 prosent mer klimagasser til atmosfæren enn de gjorde i 1990.