Spania nekter å godta fyrverkeri-direktiv

 ...for hva er vel alle fiestaene uten raketter?

Spaniaavisen

Publisert 25. februar 2009 07:31

MADRID

Et EU-direktiv fra 2007 om bruken av fyrverkeri har satt spanske sinn i kok. Direktivet påpeker blant annet at det må være minst 15 meter fra et kategori 3 fyrverkeri og publikum. Spanjolene anser direktivet som en direkte trussel mot landets kulturarv.

Mange spanske fiestas er basert på bruken av fyrverkeri. Spesielt i Cataluña, Valencia og Andalucía. – Å forsvare den spanske kulturarven har vært prioritert fra regjeringen. Ingen fiestas skal trues av EU, fastslår industriminister Miguel Sebastián.

EU har gitt de ulike landene frist fram til 4. Januar 2010 for å tilpasse seg direktivet. De som er i mot forslaget, tror at EU ikke forstår hvordan man gjør ting rundt Middelhavet. Nordeuropeere på sin side, kan ikke begripe at fyrverkeri kan bli håndtert på så uansvarlig vis. Der er det alltid profesjonelle som tar seg av fyrverkeri.

Juan Pedro Barret, brannsjef på Vall d’Hebron sykehuset i Barcelona, ønsker restriksjonene velkommen. Han er lei av å se alle skadene som oppstår på grunn av uvettig bruk av fyrverkeri. Hender og føtter må amputeres som følge av skadene. Santhansaften er alltid den verste natten for utrykningskjøretøyene. Han mener at lovgiving for å forbedre sikkerheten rundt bruk av fyrverkeri er absolutt nødvendig.