Spania har allerede merket klimaendringene

Nå er det ikke lenger bare spekulasjoner. Se web-TV her.

Spaniaavisen

Publisert 5. mai 2009 20:42

ALICANTE

Spania vil får en gjennomsnittlig temperaturøkning på 1,5 grader. Det er mer enn det dobbelte av hele verdens gjennomsnittlige temperaturøkning. Havet stiger med rundt tre millimeter per år. Isbreene i Pyreneene forsvinner gradvis. 88 prosent er forsvunnet i løpet av de siste 100 årene. Våtområder og laguner ødelegges sakte.

Kort sagt; klimaet i sørlige områder av Spania blir mer og mer afrikansk, mens de nordlige delene blir mer lik gammeldags middelhavsklima. Klimaendringene har allerede påvirket floraen, faunaen og jordbruket i landet, i følge Greenpeace sin talsmann, Alda Vila.

I en rapport fra den spanske delen av Greenpeace har økonomer framhevet at vannmangel, økende ørkenlandskap og økning av temperaturen, allerede har en alvorlig innflytelse på spansk fiske, jordbruk og skogsbruk.

Les også: Spår trøbbel for Mallorca og øyene

Turismen som genererer mer penger enn noe annet i Spania, blir også påvirket siden stigning i temperaturer øker sjansene for ekstremvær, som tørke og hetebølger. Dette vil i sin tur medføre at samtlige skisteder i spanske fjell må stenge.

Havområdene vil også bli påvirket siden klimaendringene øker surhetsgraden i vannet, hvilket frigjør mer CO2 til atmosfæren. Dette har igjen påvirkning på livet i havet langs kysten.

Les også: Venter 40 prosent mindre regn

På Kanariøyene har man de siste årene kunnet registrere tydelige tegn på at at man får tropiske tilstander i sjøen ved at mange fisketyper og sjøplanter beveger seg raskt nordover for å overleve.

Greenpeace har bedt regjeringen investere 2,7 milliarder euro (nesten 24 milliarder kroner) for å bekjempe disse problemene. De er ikke lenger bare fjerne trusler, men realiteter, mener man.