Spania forbereder seg på ebola-viruset

I disse områdene er man ekstra på vakt.

Spaniaavisen

Publisert 5. august 2014 06:00

MADRID

Spania forbereder seg best mulig i tilfelle det dødelige ebola-viruset fra de tre vestafrikanske nasjonene når landet. Ingen tegn på sykdommen, som har en overlevelsesrate på mindre enn 10 prosent, er oppdaget i Spania.

De spanske enklavene Ceuta og Melilla på den marokkanske nordkysten kan være et inngangspunkt for sykdommen. Dette fordi fra disse to provinsene forsøker spesielt Sahara-afrikanere å komme seg inn i Europa via "bakveien". Enten som blindpassasjerer på skip eller via egne båter hvor de i flere måneder søker etter muligheten til å komme over grensen. Ikke alle som lykkes blir tatt og sendt tilbake. 

Leiebil i Spania får du rimelig her – gratis norsk servicetelefon

Flyplassen Adolfo Suárez i Madrid er også en viktig inngangsport for ulovlig innvandring fra afrikanske land. De ansatte er nå spesielt på vakt og har blitt gitt opplæring slik at de kan håndtere passasjerer som viser symptomer på det dødelige viruset.
 
Røde mapper som inneholder informasjon og dokumentasjon om sykdommen har blitt sendt til helsemyndighetene i hvert av landets 17 regioner, samt Ceuta og Melilla. 

I tillegg til ulovlige innvandrere fra afrikanske stater blir turister fra Spania og innvandrere som besøker deres familier i de berørte landene, samt helsepersonell som arbeider i områder der ebola er utbredt, spesielt overvåket.

Symptomer på ebola er feber, muskelsvakhet, ekstrem tretthet, hodepine og sår hals, som ofte raskt blir etterfulgt av diaré, oppkast, utslett, nyre-og leversvikt. Indre og ytre blødninger blir vanligvis oppdaget tidlig og testene vil vise svært lave blodverdier hos pasienter med en positiv diagnose. 

Det finnes ingen vaksine eller behandling. Ebola er smittsomt og overføres gjennom kontakt med blant annet blod, spytt, svette, slim og tårer fra mennesker og dyr.

Viruset er utbredt og er i følge de internasjonale hjelpeorganisasjonene ute av kontroll i Sierra Leone, Guinea, Liberia, men ikke ennå i Guinea Bissau.