Spania er ”ferie, sol, strand og sjø” for nordmenn

En stor undersøkelse ved NTNU bekrefter dette.

Spaniaavisen

Publisert 17. desember 2012 15:59

TRONDHEIM/COSTA BLANCA

Ifølge Uniped Tidsskrift for universitets- og høyskolepedagogikk har ikke nordmenn den fjerneste anelse om Spanias historie, samfunn og folk.

Spania er synonymt med Syden, sol, strender og señoritas trodde spanskstudentene ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet).

Trygdebrune nordmenn vet hvordan man kommer seg dit, hvor mye sangría man får per euro på gitte steder, og hvor på Gran Canaria man får de beste norske kjøttbollene. Studentene gjettet at oppfatninger som “mañana”, åpenhet og festglede ville akkompagnere tyrefekting og flamenco i svarskjemaene.

Ser du etter bolig i Spania? Her finner du over 50 boliger til salgs

Studentene ved NTNU tok med seg tre hovedspørsmål ut på gata: “Hva assosierer du med ‘Spania’?”, “Hva er ditt forhold til Spania?”, og “Hvordan er en typisk spanjol?”.

For det første kan de, ikke så overraskende, slå fast at nordmenn til en viss grad oppfatter hele den spansktalende verdenen som “Spania”. Det forklares med at både salsa, tango, sombrero og Ricky Martin dukket opp på assosiasjonslista

Den alvorlige krisen landet har gjennomgått de siste fire årene har overhodet ikke påvirket nordmenns syn på Spania, ifølge undersøkelsen.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca og Costa Calida

For selv om 11 prosent av personene som svarte har de økonomiske vanskelighetene som en av sine assosiasjoner, er det fortsatt en trygg avstand opp til de 80 prosent i kategorien “ferie, sol, strand og sjø”.

Tyrefekting nevnes i det hele tatt av mange av de spurte, og det er kanskje ikke så underlig? Enkelte vil si at tyrefekting er et spektakulært og uvanlig skue, mens andre anser det som barbarisk og foreldet.

Selv om det har gått 35 år, og Spania har forandret seg mye, har nordmenn mange av de samme assosiasjonene til ordet “Spania” i dag som tyskere hadde i 1977.

I det vesentligste skilte de gamle og den nye undersøkelsen seg lite fra hverandre, med noen naturlige endringer fra da til nå.

I 2012 er det for eksempel mindre oppmerksomhet om det politiske, og mindre snakk om demokrati og om Franco – naturlig nok. Samtidig er det en dramatisk økt oppmerksomhet rundt Spania som fotballnasjon. Ikke så overraskende det heller, antageligvis, ettersom de per 2012 har vunnet de siste tre store mesterskapene for landslag.