Solgården sørger over tapet av Wenche Foss

Divaen som døde denne uken, var sentral i både etableringen og ikke minst driften av Solgården fra 1967 til hun gikk ut av styret i 1996.

Spaniaavisen

Publisert 31. mars 2011 13:49

OSLO/VILLAJOYOSA

Wenche Foss hadde selv et barn med Down syndrom (1954-59), og hun var veldig engasjert i driften av Solgården helt frem til høsten 2010.

– Jeg snakket senest med Wenche i november 2010. Hun ringte meg og informerte meg om at hun var blitt alvorlig syk, og ville informere oss rundt Solgården om dette. Jeg fikk takket henne for alt hun har gjort, og ikke minst betydd for Solgården, fra oppstarten og frem til dags dato. Jeg måtte love henne å jobbe videre for de psykisk utviklingshemmedes forhold på Solgården. Noe vi selvsagt skal gjøre, sier Gunnar Strømme til Vikingposten.

På jakt etter bolig i Spania? Nye prospekt på plass i vår boligportal

Strømme er selv som en institusjon å regne på senteret i Villajoyosa. Han ble med i styret etter onkelen Olav Kr. Strømme døde i 1976, da var Gunnar bare 31 år gammel. Gunnar Strømme er den som kjente Wenche Foss best blant personene rundt Solgården. Strømme var styremedlem fra 1976 til 1999, da ble han styreleder. Denne stillingen hadde han frem til 2009, da han måtte gi seg på grunn av sykdom. Men Gunnar er ennå med i styret.

– Hva betydde egentlig Wenche Foss for Solgården?
– Wenche Foss var nummer en! Hennes PR-hjelp kan ikke måles i penger. Hun var et aktivt styremedlem, og var alltid veloverveid i sine vurderinger. Hennes hovedinteresse var selvsagt jobben med de psykisk utviklingshemmede, men hun hadde full forståelse for at vi også måtte utvide tilbudet til å gjelde eldre og andre gjestegrupper. Jeg har ikke tall på alle de styremøtene Wenche kom med beskjed om at den ene og andre skipsreder i Oslo ville gi penger til Solgården. For å gi et eksempel på hennes iver var da hun ringte skipsreder Sigval Bergesen og spurte om han ikke snart hadde en båt som skulle døpes. Det hadde han ikke, og da svarte Wenche at hun og Solgården like godt bare kunne få pengene tilsvarende en dåp. Bergesen bladde velvillig opp, og vi fikk varme i bassenget vårt, sier Gunnar Strømme.

Les også: Den norske klubben flytter fra Alfaz del Sol

Da Solgården skulle offisielt åpnes i 1972 satte Wenche Foss seg i bilen hjemme i Oslo og kjørte ned til Spania og Villajoyosa for å være med på åpningen. Ifølge Strømme hadde Foss en kondis som mange misunte henne. Selv etter lengre reiser i forkant av hennes besøk på Solgården, var hun alltid opplagt og ivrig etter å delta på både arrangementer og styremøter.

– Vi bestemte å kalle opp Casa 5 etter henne. Dette bygget heter nå Casa Wenche. Da det ble åpnet i 2003 kunne ikke Wenche være til stede på grunn av innspilling av film med NRK, men hun kom ned året etterpå for å kaste glans over bygget. Jeg vil si at det er tre personer som har betydd ekstra mye for etableringen, utviklingen og driften av Solgården; Min onkel Olav Kr. Strømme, Harald Bastiansen og Wenche Foss. Dette sier litt om hennes betydning for senteret, sier Strømme.

Wenche Foss blir gravlagt mandag fra Oslo domkirke. Der vil selvsagt representanter fra Solgården være til stede.