Solbjørg og Ove går aldri i 17. mai-tog i Spania – og med god grunn…

Ikke alle er like begeistret over å feire den norske nasjonaldagen på tradisjonelt vis i utlandet.

Spaniaavisen

Publisert 13. mai 2017 06:48

TORREVIEJA

Den norske nasjonaldagen feires av nordmenn over hele verden. Det er få som er så nasjonalistiske som oss, og vi lar oss ikke stoppe av å gå i tog, heise flagget og arrangere sekkeløp selv om vi befinner oss utenfor landets grenser. Likevel er det delte meninger rundt dette.

Hos paret Solbjørg og Ove Gjermundnes blir feiringen litt utypisk. På de 20 årene de har vært her i Spania har de aldri gått i 17. mai-tog, og det blir det heller ikke i år.

Les også: Slik blir 17. mai-programmet nord og sør på Costa Blanca

– I Bergen spiser vi vestlandsk mat og ser på toget i byen, men ikke i Spania. Vi synes ikke det er greit at nordmenn går i Torreviejas gater på 17. mai og roper hurra. De i butikkene liker nok heller ikke at vi samtidig stenger hele veien. Nasjonaldagen bør i så fall feires på de norske stedene som for eksempel Sjømannskirken og Solgården. Å heise flagget i Sjømannskirken er greit, og det har vi vært med på noen ganger selv, men å bringe feiringen ut i gatene blir feil, sier ekteparet.

I stedet har de invitert 10 venner hjem på brunsj, og da blir det spekemat og rømmegrøt laget på ordentlig vestlandsk vis. Om kvelden blir det en god middag ute.
– Det blir en fin feiring. Det er ikke slik at vi savner 17. mai-feiringen i Norge når vi er her. Det går greit så lenge man er innstilt på det, men buekorpsene savner vi litt da.

Primus motor i gruppen «Syng og dans med oss» Nils Tommy Lefsaker (82) har et litt annet forhold til nasjonaldagen. 82 år gammel har han vært med på noen feiringer. De siste 17 årene har han feiret nasjonaldagen her på Costa Blanca. Nasjonaldagen står han nær og kommer alltid til å ha en stor betydning.
– Jeg pleier å være med på flaggheisingen i Sjømannskirken, så går jeg i 17. mai-toget sammen med «Syng og dans med oss» etterpå. Vi har tidligere endt opp i Europaparken, og på kvelden fortsetter vi festen på Fu Restaurante hvor jeg med gruppen opptrer.

Lefsaker er positiv til at spanske myndigheter legger til rette for at nordmenn kan få feire nasjonaldagen her.
– Vi nordmenn blir aldri mer norske enn på 17. mai, og denne dagen kan ingen ta i fra oss. 17. mai er en dag man har mange minner fra. For min generasjon som opplevde 2. verdenskrig overstiger den alle festdager følelsesmessig. Jeg vet ikke om andre land enn Norge som feirer fredens budskap i første rekke. Fred og medmenneskelighet, avslutter Nils Lefsaker.