Slutt på uregistrerte kontantkort i mobil

Slutt på anonyme mobilabonnenter - eiere av forhåndsbetalte kort må registrere seg.

Spaniaavisen

Publisert 1. april 2009 06:13

Mobileiere som betaler for samtalene ved å fylle på kontantkortet på forhånd, må identifisere seg innen 9. november i år. Hvis ikke blir mobilnummeret og forbindelsen brutt.

Dette er fristen som regjeringen har satt for at mobiloperatørene skal registrere detaljerte opplysninger om alle brukere av forhåndsbetalte SIM-kort. Den nye loven er vedtatt for å øke sikkerheten etter terroristene som var involvert i bombingen i Madrid og London brukte forhåndsbetalte SIM-kort for å forhindre at samtalene deres skulle bli sporet. I tillegg ble telefonene brukt som fjernkontroll for å utløse eksplosivene.

Les også: Brukte mammas mobil for 35.000 euro

Bruker du kontantkort må du innen 9. november oppsøke telefonoperatøren, vise fram identifikasjonspapirer og undertegne et skjema. Etter denne dagen vil uidentifiserte SIM-kort bli satt ut av funksjon.

Dataene som oppgis til operatøren skal ikke kunne brukes i markedsføring uten av kunden har gitt tillatelse til det. De personlige opplysningene skal ikke gis til andre, med mindre det foreligger en rettslig kjennelse.

Les også: Fikk kontantkortet tappet

Bare i Málaga-provinsen vil den nye lovgivningen ramme rundt 400.000 mobilbrukere.

Så langt har få kunder oppsøkt operatørene frivillig. Regjeringen har derfor lansert en kampanje for å oppfordre til dette. Operatørene har tatt sin del av jobben ved å sende tekstmeldinger med oppfordring om å komme med personopplysningene sine. Gjerne med et ekstra godt tilbud hvis de går over til en abonnementsordning.

Les også: Innbruddstyv tatt – la igjen mobiltelefonen sin

Innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba har innrømmet at loven kan føre til et svart marked bestående av utenlandske uregistrerte mobiltelefoner.