Spaniaavisen
Publisert 31. mai 2011 05:40
EHEC-infeksjoner starter ofte med vanlig diaré, som senere ofte blir blodig, med varighet 4-10 dager. Hos barn kan dette vare noe lenger.
Folkehelseinstituttet frykter et større utbrudd av E.coli-infeksjon i Norge. Derfor har samtlige sykehus fått beskjed om å skjerpe innrapportering av mistenkte smittetilfeller.
Slik kan du forebygge E.coli-infeksjon:
■ All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt
■ Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
■ Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
■ Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt
■ Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+ 4 °C) – husk kjøleboks i sommervarmen
■ Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
■ Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat
PS! Det er til nå bare rapportert om ett tilfelle i Norge, men Folkehelseinstituttet venter at flere blir meldt inn.