Slik unngår du å bli syk av aircondition

To millioner mennesker som oppholder seg i Spania kan få sykdommer i luftveiene i sommer. Aircondition har skylden.

Spaniaavisen

Publisert 18. juli 2009 09:07

COSTA BLANCA

Når heten skyller inn over Spania om sommeren, er det fristende å kjøle seg ned med airconditionanlegget. Siden 20 prosent av alle luftveisinfeksjoner kan tilbakeføres til den kunstig kalde luften, går Foreningen for Lungesykdommer og Lungekirurgi (SEPAR) ut med retningslinjer for hvordan man bør forholde seg til airconditionanlegget:

•• Vær lettkledd for å avklimatisere deg til temperaturforskjellene.

•• Ikke sett airconditionanlegget på for lav temperatur. Aldri mindre enn
22 grader.

•• Unngå uttørring på grunn av aircondition, drikk mye vann.

•• Hold filtrene i vifta rene. Urene filtre kan inneholde farlige bakterier, inkludert legionella og soppsporer, som kan forårsake alvorlige sykdommer, som astma og lungebetennelse.

Les også: Leiebilprisene til himmels

Lege Herulf Torset i Torrevieja er enig i at rengjøring av filtrene er avgjørende for helsa.

– Folk med dårlig immunforsvar kan lett bli syke av dette. I tillegg vil direkte trekk fra airconditionanlegget, generelt nedsette immunforsvaret. Har man et virus i kroppen, kan trekken være den utløsende faktor for en luftveisinfeksjon, sier Torset.

Han mener imidlertid at for sterk varme også kan være en påkjenning for mange eldre samt hjerte- og lungepasienter. Derfor er det nyttig å sørge for noe nedkjøling, uten direkte trekk fra vifta. – Sett for eksempel vifta slik at den ikke blåser direkte mot sengen. Man kan også ha glede av en vifte som står i et annet rom, og dermed ikke gir trekk på soverommet, eller andre rom man oppholder seg. Dessuten kan moderne vifter stilles inn slik at man kan regulere luftfuktigheten. Bruk mulighetene som finnes, råder Torset.

Les også: Slik reserverer du deg mot reklame i Spania

Malvin Federley (70) fra Molde har bodd i Spania de siste sju årene. Allerede i oppveksten var han plaget med luftveisinfeksjoner. Etter han og kona, Karin, kom til Spania, har han lært seg hvordan han kan unngå lungebetennelsene.

– Vi flyttet hit på den varmeste tiden, og satte på airconditionanlegget om natten. Jeg ble ganske raskt syk, og skjønte at det var den kalde lufta som gjorde det. Etter det har jeg ikke utsatt meg for den slags. Det går bra om dagen når jeg beveger meg, men å ligge stille og få kaldlufta rett i ansiktet gjør meg syk. Vi har et anlegg som fordeler lufta i samtlige rom, så her vi bor nå, må vi bare skru av hele anlegget om natta, forteller Malvin Federley.

Les også: Her finner du telefonnumrene til golfbanene

Federley tror, som lege Herulf Torset bekrefter, at temperaturforskjellene er det som utløser infeksjonene. Siden han har vært mye plaget tidligere, ligger bakteriene antakelig på lur og venter på å slå til når anledningen byr seg.

– Nå har jeg holdt dem i sjakk i mange år. Det skal jeg fortsette med. Livet som pensjonist i Spania er bare helt herlig, sier Malvin Federley smilende.