Slik unngår du å bli skinke-lurt

Skinken fra det iberiske svinet er ettertraktet og kostbart, men mange opplever å bli lurt.

Spaniaavisen

Publisert 29. november 2018 06:06

Landbruksorganisasjonen Asaja har startet en kampanje for å informere om merkingen av iberisk skinke for å unngå misforståelser og svindel, melder Efe. 

Skinke fra iberisk svin er dyrere enn vanlig skinke (jamon serrano), derfor er det viktig å vite hva du kjøper. 

Det er ifølge organisasjonen svært viktig å legge merke til fargen på seglet, som også være godkjent av Asociación Interprofesional del Cerdo Ibérico (ASICI) eller en betegnelse på opprinnelse (denominación de origen).

Et hvilket som helst segl eller stempel duger ikke.

Svart segl betyr 100 prosent iberisk svin som har spist eikenøtter (Ibérica de bellota).  Begge foreldre må ha vært 100 prosent iberiske svin. De må ha gått ute på fritt beite og kun livnært seg på naturlige produkter fra området.

Rødt segl betyr mellom 50 til 75 prosent iberisk eikenøtt-svin. Moren er av 100 prosent iberisk svinerase, mens fedrene kan ha varierende blanding fra annen rase. Disse grisene lever også på fritt beite på samme måte som de som får svart etikett.

Også disse skinkene holder høy kvalitet, selv om de er blandet med andre raser som Duroc.

Når skinken får grønt segl er det en såkalt  ibérico de cebo de campo. Det  betyr det at moren er 100 prosent iberisk og far er enten 100 prosent iberisk eller Murdoc. Disse grisene har beitet ute størstedelen av året, men fått fôr i vekstperioden.   

Til slutt har vi skinkene med hvitt segl (ibérico de cebo).